Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Plameny spolkly stodolu

V pátek 13. ledna 2006 ve 2:05 hod. byl na operační středisko HZS LK nahlášen požár stodoly v obci Malá Skála – Křížky č.p. 274.

Jednalo se o dřevěnou stodolu se zděnými částmi o velikosti 15 × 8 metrů s přístřeškem na dřevo, která se nacházela u rekreačního domu. Stodola byla plná dřeva na topení a nacházelo se tam i zemědělského nářadí.

Jako první na místo události dorazila jednotka HZS LK stanice Turnov, dále stanice Jablonec nad Nisou a dobrovolní hasiči obcí Malá Skála, Líšný, Maršovice a Železný Brod. Při příjezdu na místo byl objekt již zcela zachvácen plameny. Hasiči museli zpočátku zasahovat v dýchací technice. K hašení byly použity 4 proudy „C“ a musela být zorganizována dálková doprava vody ze vzdálenosti 4 km z Malé Skály. Na místě bylo nalezeno 5 dvoukilových a 1 desetikilová propanbutanová láhev, z nichž jedna byla již při příjezdu vyhořelá. Ostatní PB láhve hasiči evakuovali a ochladili ve sněhu. Protože stodola byla plná nařezaného dřeva, museli hasiči dřevo rozebírat a vynášet ven. Požár se podařilo lokalizovat ve 03:07 hod.

U požáru zasahovalo celkem 6 jednotek požární ochrany s šesti automobilovými cisternami. Požár byl zlikvidován před devátou hodinou dopoledne.

Předběžný odhad škody je 450 tisíc korun. Příčinou požáru bylo podle vyšetřovatele HZS LK pravděpodobně působení otevřeného ohně, jiné varianty zatím nejsou vyloučeny. Událost je v šetření Policií ČR.




Autor: ppor. Mgr. Iva Michalíčková, tisková mluvčí HZS LK
Sdílet