Neděle 12. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ocenění za nasazení v Pákistánu

Dne 9. 1. 2006 byli za své působení v Pákistánu oceněni záchranáři, když z rukou ministra vnitra Františka Bublana a generálního ředitele HZS gen. Miroslava Štěpána obdrželi slavnostní plakety.

Zdravotnická záchranná jednotka Ministerstva vnitra byla do zemětřesením poničeného Pákistánu vyslána 12. 10. 2005, na místě působila od 13. do 31. října (16 dní) – a to na severovýchodě pákistánského Kašmíru ve městě Rawala Kot. V polním nemocničním zařízení zde čeští zdravotníci provedli 872 ambulatních ošetření a 36 operací. Jednotka byla složena z celkem 32 záchranářů – z toho 11 civilních lékařů a sester (z úrazové nemocnice Brno), 5 zdravotníků Armády ČR, 8 hasičů (příslušníci HZS hl. m. Prahy) a 8 policistů.

Jednotka se těšila velké důvěře a vděku místních obyvatel a její úspěšnou činnost na místě umocňuje fakt, že vůbec poprvé v jednom českém týmu, který se zapojil do mezinárodní záchranné operace v zahraničí, spolupracovali hasiči, policisté a civilní a vojenští zdravotníci vybavení polní nemocnicí.

Informace o misi v Pákistánu
Sdílet