Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Řidič kamionu se až příliš držel rad navigace

Dne 4. 7. 2011 v 07:09 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při vyproštění kamionu ve Zlíně.

Strážníci Městské policie Zlín požádali hasiče o pomoc při odtažení kamionu, který havaroval na ul. Mokrá. Operační důstojník hasičů na místo vyslal speciální vyprošťovací auto z Otrokovic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že křižovatka ulic Mokrá IV. a Sráže je zcela zablokovaná nákladní soupravou s tahačem zn. MAN (SK).

Řidiči kamionu důsledně poslouchal příkazy navigace a havaroval ve velmi úzkých uličkách Zlína. Nestačil zatočit do sjezdu a s návěsem havaroval mimo vozovku. Tahač těsně minut elektrickou rozvodnou skříň a zůstal v podmáčené půdě. Několik desítek občanů tak nemohlo odjet ze svých domovů a do města.

Po průzkumu a marných pokusech vytáhnout kamion zpět do uličky rozhodl velitel zásahu povolat na místo velícího důstojníka směny ze Zlína, který se ujal velení vyprošťovacích prací. Na místo havárie přejel další výjezdový vůz ze Zlína, který zasahoval nedaleko na hlášeném požáru na sídlišti Jižní Svahy. Hasiči se pustili do společné práce.

Nejdříve bylo nutné odtlačit havarovaný tahač od elektrických rozvodných skříní. Standardní vybavení prvního výjezdového vozu však nestačilo a byl povolán speciální technický kontejner s další rozšířenou sadou hydraulických rozpěrných válců. Delšími nástroji se podařilo tahač odtlačit a vytvořit dostatečný prostor pro další manipulaci a navigaci řidiče. Při jednom z pokusů došlo k prasknutí tažného lana jeřábu, které bylo okamžitě nahrazeno novým ocelovým lanem.

Po částečném vyjetí tahače z chodníku na silnici bylo nutné odtlačit dlouhý návěs, který znemožňoval další manévrování. Po opakovaném nasazení rozpěrného hydraulického válce se podařilo dostat návěs do bezpečné vzdálenosti od opěrné zídky u rodinného domu. Návěs byl naložen jen z části a pro lepší smýkání hasiči podlévali kola vodou.

Kolem desáté hodiny se postupným křižným manévrováním, za stálé podpory a tažení jeřábem, podařilo soupravu dostat částečně ze silnice. Čekající lidé tak mohli vyjet ze zablokované části Zlína.

Po další půlhodině manévrování se podařilo celou soupravu nasměrovat do prostoru, ze kterého se řidiči podařilo vyjet. Tahač byl poškozen jen minimálně a mohl pokračovat v cestě. Při zásahu nebyl nikdo zraněn. Po dobu zásahu hasičů byla na místě stále přítomna hlídka strážníků.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet