Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár hospodářského stavení v Újezdcích na Uherskohradišťsku

Dne 4. 7. 2011 ve 22:41 hod. byli hasiči informováni o rozsáhlém požáru u obce Újezdec na Uherskohradišťsku.

Ilustrační foto

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s jedním zásahovým vozem, kterou postupně posílily jednotky dobrovolných hasičů z Osvětiman, Polešovic, Nedakonic, Buchlovic a Syrovína. V rámci mezikrajské pomoci na místo vyjely také jednotky profesionálních hasičů z Kyjova a Veselí nad Moravou. Ze Zlína na místo vyjel také velicí důstojník směny ze Zlína. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru v seníku.

Prvotní hlášení na tísňovou linku informovalo hasiče o rozsáhlejším požáru hospodářského stavení. Operační důstojník HZS Zlínského kraje na místo vyslal větší počet výjezdových vozů hasičů dvou krajů.

Jako první na místo dorazili dobrovolní hasiči, následováni profesionály z HZS Jihomoravského kraje. Byly rozvinuty proudy vody a hasičům se rychle podařilo zabránit dalšímu rozšiřování požáru do okolí. Byly tím hlavně uchráněny zemědělské stroje v blízkosti plamenů. Po dojezdu dalších posilových vozů byl požár postupně uhašen. Dohašovací práce byly ukončeny až krátce po třetí hodině ranní. Na místě pomáhal také zemědělský nakladač, kterým se dařilo vyvážet a rozebírat prohořívající balíky slámy.

Po přájezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Požár zasáhl montovaný seník ve formě přístřešku, ve kterém hořela uskladněná sláma a seno. Požárem způsobená škoda byla odhadnuta asi na 20.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek a zemědělské stroje asi za 100 tis. Kč. Příčinou vzniku požáru bylo s největší pravděpodobností samovznícení slámy.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet