Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Výcvik ve flashoverovém kamionu

V sobotu 2. července 2011 proběhl v rámci příhraniční spolupráce mezi městy Hrádek nad Nisou a Zittau výcvik ve speciálním flashoverovém kamionu od firmy Dräger na základě čerpání finančních prostředků čerpaných z programu Ziel3 / Cíl3 pod názvem „Optimalizace přeshraniční spolupráce hasičů ve městě Hrádek nad Nisou a Žitavy".

Kamion byl přistaven ve městě Görlitz, cca 20 km od Hrádku nad Nisou. Tohoto výcviku se zúčastnilo celkem devět hasičů jednotky SDH města Hrádek nad Nisou. Celé zaměstnání začalo pokyny o bezpečném chování a používání ochranných pomůcek.

Poté následovala prohlídka výcvikových prostorů s nastíněním postupu skupin hasičů a hašení jednotlivých ohnisek. Nakonec byla všem vysvětlena práce s proudnicí se sprchovým proudem. Jako hořlavá látka je používán propan, který je připojen na kamion v jeho zadní části. Celý prostor je rozdělen na dvě místnosti, a to pracovnu s přístupovým schodištěm a místnost s imitací postele a tlakových lahví. V tomto prostoru byl také vytvářen vlastní flashover. Celé zařízení obsluhovala jedna osoba, která spouštěla a uhasínala jednotlivé požáry. Velký důraz byl kladen na ochranu únikové cesty po schodišti a právě na práci s proudnicí.

Podle jednotlivých teplotních čidel dosahovala teplota u stropu jednotlivých místností cca 650 st. C a při podlaze od 180 – 250 st. C. Při nevhodném používání vody se prostor dokázal silně „zakouřit“ párou. Doba, kterou jednotlivé skupiny strávily v kamionu, byla od 7–11 minut. Tento výcvik přinesl všem zúčastněným nejenom nový zážitek, ale také novou zkušenost při hašení požárů a používání hasebních látek a proudnic.

Jaromír Mottl, v. r.
velitel JSDHO Hrádek nad Nisou

Sdílet