Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Smrtelná nehoda vlaku a osobáku v Opavě

K dopravní nehodě došlo dne 6. července 2011 v 07:05 hodin na železničním přejezdu na ulici Palhanecké v Opavě – Jaktaři. Pětačtyřicetiletý muž z Karviné řídil po ulici Palhanecké, ve směru jízdy od ulice U Dráhy k ulici Krnovské, osobní automobil tovární značky Opel Vectra.

Z dosud nezjištěných příčin ale nerespektoval výstrahu zvukového a světelného signálu železničního zabezpečovacího zařízení na přejezdu číslo P7769, přičemž bezprostředně před železničním přejezdem předjížděl dvě zde stojící vozidla, která tou dobou již stála za sebou, a to na pokyn svítícího červeného signálu „Stůj“ přejezdového zabezpečovacího zařízení.

Shora jmenovaný vjel na koleje železničního přejezdu, právě v době, kdy tudy projížděl nákladní vlak. Došlo ke střetu přední částí lokomotivy s levým bokem vozidla. Strojvedoucímu se podařilo vlakovou soupravu, tvořenou lokomotivou a jedním vagonem (o celkové hmotnosti 115 tun) dobrzdit a zastavit zhruba po 150 metrech od místa dopravní nehody. Nákladní vlak řídil třiapadesátiletý strojvedoucí ze stanice Opava – Východ do stanice Krnov.

V osobním automobilu cestovaly celkem tři osoby. Pětačtyřicetiletý řidič a jeho jednašedesátiletá spolujezdkyně, která seděla na zadním sedadle za řidičem, utrpěli zranění neslučitelná se životem, kterým na místě dopravní nehody bohužel podlehli.

PhDr. Lukáš Humpl, mluvčí USZS MSK:

Na místo události vyjely dvě pozemní posádky ze stanovišť v Opavě a vzlétl vrtulník LZS z Ostravy. Zasahující lékař již bohužel nemohl nijak pomoci dvěma osobám z osobního vozidla. Muž a žena ve věku pětačtyřicet a jednašedesát let utrpěli při havárii zranění, která byla neslučitelná se životem. Lékař mohl pouze konstatovat jejich smrt.

Pětašedesátiletá žena, která rovněž cestovala v automobilu, byla těžce zraněna. Záchranáři zjistili poranění hlavy, hrudníku a páteře. Pacientce poskytli ošetření v rámci přednemocniční neodkladné péče a připravili ji k transportu do zdravotnického zařízení. Posádka vrtulníku ženu následně převzala na palubu stroje a přepravila na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě.


kpt. Ing. Petr Faster, HZS MSK:

Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že se jedná o nehodu osobního automobilu a nákladního vlaku. Ve vozidle se nacházely 3 osoby. Hasiči ihned zahájili záchranné práce a jednu zraněnou osobu vyprostili a předali do péče ZZS, postupně vyprostili i těla obou obětí.

Strojvedoucí vlaku zraněn nebyl. Jeho dechová zkouška byla negativní. U zemřelého řidiče nařídil komisař Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě soudní pitvu. Hmotná škoda na vlakové soupravě byla odhadnuta na částku 60.000,– Kč, na osobním automobilu byla škoda vyčíslena na částku 50.000,– Kč.

Šetření a ohledání místa dopravní nehody byli přítomni policisté opavského dopravního inspektorátu, člen drážní inspekce, pracovníci orgánu Správy železniční a dopravní cesty, také členové Hasičského záchranného sboru Opava a SŽDC spolu se členy Sboru dobrovolných hasičů z Opavy – Kylešovic. Výluka na trati z Opavy do Krnova a uzávěra shora uvedené silnice trvala od 07:05 hodin do 11:00 hodin.

Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě zahájil téhož dne úkony trestního řízení ve věci těžkého ublížení na zdraví a ohrožování provozu obecně prospěšného zařízení. Vzhledem k tomu, že podezřelým ze spáchání této dopravní nehody je řidič osobního vozidla, který na místě nehody svým zraněním podlehl, bude věc po skočení prověřování dle trestního řádu pravděpodobně odložena.

Dagmar Schindlerová
KŘP Moravskoslezského kraje
Policie ČR

Sdílet