Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Semilští lezci byli o svátcích nepostradatelní

Lezecká skupina semilských profesionálních hasičů měla o včerejším svátku napilno. Zvláště, když se v rozpětí osmi minut staly dvě události, u kterých ji bylo nutně třeba.

První výjezd s lezeckou skupinou vyrazil pár minut před čtrnáctou hodinou k turisticky atraktivní Riegrově stezce, kde byl nahlášen pád osoby z vyhlídky. Společně za asistence ZZS našli hasiči zraněnou osobu zachycenou ve skalním žlabu.

Kvůli nepřístupnému terénu a vysokým stromům nemohl v blízkosti přistát vrtulník, a tak bylo nutné osobu transportovat ručně. „Udělali jsme jištění a použili speciální lezecká nosítka. Nejhorší bylo, že to v suťovisku hodně klouzalo. Než se snažit dostat zraněnou osobu nahoru, bylo lepší se s ní spustit asi 50 metrů dolu k Jizeře. Pak jsme se zraněnou šli ještě asi 200m mírně do svahu a necelý 1 kilometr po turistické cestě. Na konci už čekala sanitka, která ji převezla kousek k vrtulníku letecké záchranné služby," popsal detaily záchrany velitel ppor. Mgr. Karel Patka. Náročný zásah byl ukončen před šestnáctou hodinou.

Pouhých osm minut po nahlášení první události byli semilští hasiči voláni také na kopec Kozákov, kde uvízl paraglidista na stromě ve výšce 25 metrů. „Jelikož máme pouze jednu lezeckou skupinu, vyjel k paraglidistovi druhý výjezd. Naštěstí mu velel bývalý lezec, který provedl průzkum a požádal o převoz dalšího lezce a potřebného materiálu a prostředků z výbavy lezecké skupiny. Paraglidista byl po zajištění spuštěn na laně bezpečně a bez zranění na zem," podal informace k druhé události ředitel ÚO plk. Ing. Jiří Kovalský.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet