Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Série malých požárů na Uherskohradišťsku

Dne 7. 7. 2011 vyjížděli profesionální hasiči na Uherskohradišťsku k sérii hlášených malých požárů.

08:45 – Bílovice
Jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště vyjela se dvěma cisternami, posílena o dobrovolné hasiče z Bílovic a Kunovic, na hlášený požár střechy domu. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru části střechy firemní dílny.

Požár zpozorovali sami zaměstnanci firmy a před příjezdem hasičů proti požáru zasáhli pomocí přenosných hasicích přístrojů. Po dojezdu jednotky profesionálních hasičů bylo místo požáru dohašeno. Hasiči museli rozebrat část pultové střechy a dostat se do mezistřešního prostoru. Zásahem bylo zabráněno dalšímu rozhoření a rozšíření plamenů. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřování odhalilo nedbalost zaměstnanců, kteří požár způsobili neopatrným broušením. Při broušení došlo k odlétnutí jisker na střechu a k zapadnutí žhavých částic do nedostatečně zakrytého střešního otvoru. Následně došlo k požáru pod střechou. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 40.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek asi za 1 mil. Kč. Přestupkové jednání bylo vyřešeno na místě v blokovém řízení.

10:24 – Uherský Brod
Jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu vyjela se dvěma cisternami, posílena o jednotku dobrovolných hasičů z Uherského Brodu, na hlášený požár do místní zbrojovky. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru na firemní střelnici.

Požár zasáhl střelecký tunel, kde se vznítily zbytky prachu. Obsluha střeleckého tunelu rychle zasáhla a pomocí tří přenosných hasicích přístrojů požár uhasila. Správnou a rychlou reakcí bylo zabráněno rozšíření požáru mimo střelecký tunel. Hasiči místo požáru překontrolovali proti případnému dalšímu rozhoření nebo rozšíření. Požárem způsobená škoda nebyla pro potřeby hasičů vyčíslena. Při události nebyl nikdo zraněn.

15:05 – Buchlovice
Jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště vyjela s jednou cisternou, posílena o dobrovolné hasiče z Buchlovic, na hlášený požár balíků slámy. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru dvou kulatých balíků slámy. Požár byl rychle lokalizován a hasiči postupně uhašen. Při zásahu bylo zabráněno rozšíření na další balíky, případně do okolí. Při zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřování ukázalo, že vandalstvím bylo rozkutáleno ze svahu asi 17 balíků slámy, přičemž dva z nich byly úmyslně zapáleny. Případ nadále šetříme společně s policií. Požárem způsobená škoda byla odhadnuta asi na tisíc korun.

18:16 – Buchlovice
Jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště vyjela s jednou cisternou, posílena o dobrovolné hasiče z Buchlovic, znovu na hlášený požár balíků slámy. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo ke znovurozhoření jednoho balíku už hašeného požáru. Hasiči museli balík rozebrat, rozhrabat a postupně dohasit.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet