Neděle 19. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jablonečtí hasiči tahali auto z lomu

Velmi zajímavý zásah měli dnes odpoledne jablonečtí hasiči. Kolem čtrnácté hodiny vyjeli na žádost Policie ČR k vytažení potopeného auta v lomu, které bylo potřeba jako důkazný materiál.

Navíc také hrozilo, že z vozu uniknou provozní kapaliny. Celá událost se odehrávala nedaleko Železného Brodu, mezi obcemi Alšovice a Těpeře v lomu Dupanda. „Netradiční byl už příjezd k lomu, kdy jsme jeli s cisternou asi 1 km mimo zpevněnou cestu a abychom projeli, museli jsme pomocí motorových pil odstranit tři stromy. Navíc jsme potřebovali nacouvat až k okraji lomu, aby nám stačilo lano," popisoval řídící důstojník npor. Ing. Ladislav Žák, který je velitelem stanice Tanvald.

Jak pokračoval, na místě bylo potřeba lezecké skupiny a také zásah v suchých oblecích s dýchací technikou, kdy se dva hasiči potopili do hloubky zhruba půl metru a uvázali k automobilu lano. Akce trvala kolem dvou hodin a na místě byly 2 jednotky (profesionální JBC a SDH Jablonecké Paseky). Po vytažení na břeh vůz naložila odtahová služba.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet