Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vyproštění muže zavaleného traktorem v Kateřinicích

Dne 9.7. 2011 v 15:41 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při záchraně muže zavaleného traktorem v Kateřinicích na Vsetínsku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína se dvěma zásahovými vozy a speciálním velitelským autem s rozšířenou výbavou na podvozku Jeep, kterou posílily jednotky dobrovolných hasičů z Kateřinic a Jablůnky. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že u místní hájenky došlo k převrácení malého traktoru a zavalení muže.

Muž svážel na pozemku u hájenky dřevo na vlečce za traktorem, když se za jízdy po svahu malý traktor převrátil. Při havárii došlo k zavalení dolní končetiny řidiče, který se zraněný nemohl sám dostat ven. Na pomoc vyjeli záchranáři.

Jako první na místo z hasičů dorazil terénní vůz profesionálů ze Vsetína, kterému cesta zabrala třináct minut. Po průzkumu situace rozhodl velitel zásahu použít na vyproštění speciální zvedací vaky. Po napuštění vaku vzduchem a zvednutí převrácené kabiny traktoru bylo uvolněno sevření na nohu a zraněný řidič byl vytažen.

Pacienta si do své péče převzala posádka zdravotnické záchranné služby, která ho po ošetření odvezla do nemocnice k další péči. Po celou dobu zásahu byl muž při vědomí a se záchranáři komunikoval.

Z havarovaného traktoru došlo k úniku paliva a oleje. Hasiči museli traktor zajistit proti dalšímu úniku provozních kapalin nebo proti případnému požáru. Po zadokumentování havárie pomohli hasiči s celkovým zvednutím traktoru a s vytažením na místní komunikaci.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet