Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Opakované požáry v opuštěných objektech Zlína a Kroměříže

V noci z pátku na sobotu vyjížděli profesionální i dobrovolní hasiči k hlášeným požárům střech opuštěných objektů ve Zlíně a Kroměříži. Na těchto místech jsme v minulosti již několikrát zasahovali.

8. 7. 2011 ve 23:21 – Zlín – bývalé tržiště u autobusového ná­drží

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami a automobilovým žebříkem, kterou posílila jednotka městských hasičů ze Zlína a jednotky dobrovolných hasičů z Fryštáku, Štípy a Kostelce. Ze Zlína na místo vyjel také velicí důstojník směny. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru plastových střech a částí opuštěných stánků bývalé tržnice.

Do oficiálně uzavřeného areálu bývalé tržnice museli hasiči proniknout násilím. Z jedné strany se hasiči prořezali přes hlavní bránu, z druhé strany pronikli přes oplocení. Po dosažení místa požáru byly plameny postupně sraženy a podařilo se zabránit dalšímu rozšíření požáru na okolní stánky. Požár se podařilo rychle lokalizovat a uhasit během půlhodiny zásahu. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo ohledáno. Areál není využíván a požárem způsobené škody nebyly pro potřeby hasičů vyčísleny. Místo obývají bezdomovci a kriminálně závadové osoby. Požáry jsou zde zakládány nedbalostí nebo úmyslně.

9. 7. 2011 v 00:59 hod. – Kroměříž – bývalá jatka

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže se dvěma cisternami a automobilovým žebříkem, kterou posílily jednotky dobrovolných hasičů z Hulína a Kroměříže. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru části střechy bývalých jatek.

Hasiči k místu požáru rozvinuli jeden útočný proud a požár postupně lokalizovali. Celkové uhašení požáru zabralo asi hodinu. Zásahem se hasičům podařilo zabránit dalšímu rozšíření plamenů do dalších částí střechy. Objekt je určen k likvidaci, způsobené škody nebyly vyčísleny. Místo obývají bezdomovci a kriminálně závadové osoby.

9. 7. 2011 v 09:07 hod. – Kroměříž – bývalá jatka

Jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže vyjela znovu se dvěma cisternami, posílena o jednotku místních dobrovolných hasičů, na hlášený požár střechy objektu bývalých jatek. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že s odstupem několika hodin došlo k dalšímu požáru části střechy, ale tentokrát na jiném místě.

Hasiči postupně požár lokalizovali na ploše asi 10 × 10 metrů a následně ho také uhasili. Zásahem bylo zabráněno dalšímu rozšíření požáru na zbylé části střechy a konstrukcí. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Ve všech třech případech zůstala po uhašení požáru na místě jednotka dobrovolných hasičů, která místo hlídala proti případnému dalšímu rozhoření.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet