Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vykolejená lokomotiva atd…

Zásahy hasičů – Pardubický kraj.Ilustrační foto : HZS Českých drah

Pardubicko

Dne 17. ledna 2006 v 9:21 hodin byl na operační středisko hasičů Pardubického kraje oznámen únik motorové nafty z lokotraktoru ČD v areálu Elektrárny Chvaletice. Lokotraktor pravděpodobně vykolejil najetím na výkolejku a současně vykolejil předním podvozkem i jeden vagón. Následně došlo k porušení nádrže paliva ve spodní části (lokotraktor v podstatě „seděl“ nádrží na kolejnici). Na místě zasahovali hasiči Elektrárny Chvaletice, hasiči Českých drah Kolín a Hradec Králové. Hasiči ihned provedli svedení unikající nafty pomocí plechového žlabu do nádob a přečerpali zbývající naftu z nádrže. Krátce po havárii byl svolán krizový štáb Elektrárny Chvaletice, který jednal o vzniklé situaci. Informováni byli i pracovníci životního prostředí města Přelouč a České inspekce životního prostředí Hradec Králové. Hasičům se podařilo přečerpat a zachytit přibližně 100 litrů nafty. Na místo události se dostavili i vyšetřovatelé Policie ČR. Nádrž lokotraktoru obsahovala 2000 litrů nafty, z toho uniklo 1900 litrů nafty do zeminy. Okamžitě bylo zahájeno monitorování okolních kanalizačních potrubí dešťové vody a do jednotlivých jímek byly preventivně umístěny sorpční materiály. Vyhloubena byla i sondážní jáma, a to v předpokládaném směru vzlínání uniklé nafty. K odtěžení kontaminované zeminy byla povolána specializovaná firma Dekonta, zabývající se likvidací těchto havárií. V odpoledních hodinách bylo provedeno usazení lokotraktoru zpět na koleje. Přes noc hasiči Elektrárny Chvaletice monitorovali možné rozšíření nafty do kanalizace a sledovali sondy. Dnes (18. ledna) bude provedeno firmou Dekonta odtěžení kontaminované zeminy.

HZS Pk územní odbor Ústí nad Orlicí

Dne 18. ledna 2006 v 6:35 hodin byla na tísňovou linku oznámena dopravní nehoda autobusu na silnici II. třídy mezi Letohradem a obcí Šedivec. Na místě zasahovali profesionální hasiči ze Žamberka a Ústí nad Orlicí. Autobus se převrátil a uvnitř zůstalo 20 osob. Hasiči pomohli cestujícím, kteří vyvázli bez zranění, ven z autobusu. Poté bylo nutné vyprostit pomocí jeřábu převrácený autobus. Událost byla ukončena v 8:30 hodin.

HZS Pk územní odbor Svitavy

Dne 18. ledna 2006 v 7:46 hodin byli hasiči přivoláni na silnici I/35 v Moravské Třebové, kde došlo ke střetu 4 vozidel (Škoda Octavia, Škoda Fábia, nákladní automobil Liaz (sypač) a tahač DAF). Z jednoho vozidla unikaly provozní náplně. Hasiči zabránili jejich rozšíření a zabránili dalšímu případnému úniku. Při nehodě nebyl nikdo zraněn.

nstržm. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet