Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Od hořící kůlny chytla střecha domu

Šest jednotek hasičů bylo v pondělí 11. července 2011 odpoledne přivoláno k požáru dřevěné kůlny v obci Trotina, místní části Zdobín na Trutnovsku. Událost byla na operační středisko HZS Královéhradeckého kraje ohlášena v 16:47 hodin. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Trutnova a Dvora Králové nad Labem, dále dobrovolní hasiči z Bílé Třemešné, na pomoc byli vysláni také profesionální hasiči z okresu Jičín ze stanice Hořice a dobrovolní hasiči z Hořic a Miletína.

Při příjezdu první jednotky na místo určení bylo zjištěno, že hoří dřevěná kůlna o rozměrech zhruba deset krát pět metrů a vlivem větru se oheň rozšířil také na střechu rodinného domu. Hasiči ze zasažené kůlny vynesli dvoukilogramovou a dvě třiatřicetiki­logramové propanbutanové lahve. Požár se jim podařilo lokalizovat krátce po šesté hodině večer. Rozebírání zničené konstrukce kůlny a poškozené střešní krytiny a dřevěného bednění na domě pokračovalo až do sedmé hodiny večer, kdy byl požár zlikvidován.

Příčinou vzniku požáru byla s největší pravděpodobností technická závada na starší chladničce, která byla zapojena v dřevěné kůlně. Požár se rozšířil z chladničky na tři propanbutanové lahve. Vznícením plynu se požár s velkou intenzitou rozšířil a zničil uskladněný starší nábytek, jízdní kolo, chladničku, obkladačky a další materiál a poškodil část střešní konstrukce na nedalekém rodinném domě. Hmotná škoda byla předběžně vyčíslena na 150 tisíc korun, uchráněné hodnoty na rodinném domě a jeho vybavení činí dva miliony korun. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet