Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nezůstane kámen na kameni

Je to zřejmě poprvé v historii České republiky, kdy v čele již existujícího tištěného soukromého záchranářského periodika stane příslušník Hasičského záchranného sboru. Pro Rescue report je to, doufám, velká šance, jak nabrat do plachet nový tvůrčí novinářský vítr.

Skutečnost, že v čele časopisu bude stát člověk, který se při své práci setkává se všemi záchranářskými profesemi, jistě nebude na škodu. Možná někteří namítnou, že má profese zjišťovatele příčin požáru mě neopravňuje k tomu, abych zasvěceně psal o problematice hasičů záchranářů, lezců, potápěčů nebo lékařů zdravotnické záchranné služby.
Jenže právě při své práci jsem byl mnohokrát u různých mimořádných událostí v roli odborného pozorovatele, jehož snahou bylo co nejobjektivněji analyzovat danou situaci a dobrat se nezaujatě pravdy. Při tom jsem měl příležitost zcela bez emocí a adrenalinu v krvi sledovat počínání svých kolegů i zachraňovaných osob při opravdu vypjatých situacích. A věřte mi, že jsem jich za devět let služby u hasičů zažil více než dost.
Vím, že být šéfredaktorem „Nového“ Rescue reportu určitě neznamená být záchranářským vševědem. Já osobně do Rescue reportu vstupuji s tím, aby u nás vznikl analytický a zčásti i trochu investigativní časopis o záchranářství jako takovém. Prioritou pro mě vždy bude, aby zveřejňované informace byly co nejvíce k užitku lidem, kteří pracují na tom, jak co nejefektivněji a nejbezpečněji pomoci druhým.
V prvním čísle roku 2006 se tak budete mít možnost například dočíst o problematice řidičů různých záchranných složek. Než se totiž začne zachraňovat, musí se na místo a z místa mimořádné události bezpečně dojet. A právě zajištění bezpečnosti řidičů a posádky vozů, spěchajících pod majáky a sirénami ulicemi, je z mnoha pohledů velice diskutabilní a přitom trochu opomíjené téma. Vedle hlavního tématu v Rescue reportu vždy najdete také rozhovory se zajímavými osobnostmi, stejně tak jako pohledy na dění v jednotlivých záchranných složkách a také zajímavosti ze zahraničí.
Podle mého názoru v sobě Rescue report skrývá obrovský potenciál. Já osobně proto věřím, že se mi ho společně s mnohými z Vás podaří rozvinout, podobně jako tomu bylo například u oborového serveru www.pozary.cz a projektu časopisu Exlive, u jejichž zrodu jsem také stál.

Radek Kislinger
Sdílet