Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dvě těžké nehody na zlínských silnicích

U dvou těžkých dopravních nehod zasahovali během dne zlínští hasiči. Při jedné zemřel člověk, při druhé byli dva lidé zraněni těžce a dva lehce.

Dne 18. 1. 2006 v 11:09 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při těžké dopravní nehodě ve Vsetíně, Bobrkách. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína s rychlým zásahovým vozidlem a jednou cisternou. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na hlavním silničním tahu na Valašské Meziříčí došlo k těžkému střetu osobního vozu pick-up zn. Citroen, nákladního auta zn. Liaz a dalšího kamionu. Podle prvotních informací na místě se řidič osobního auta snažil předjet kamion, který poškodil a nestačil se zařadit do svého jízdního pruhu. Následně po vzájemném střetu přední části druhého nákladního auta zn. Liaz s bokem pick-upu došlo k velmi těžkému zranění řidiče osobního auta.

Rychlý zásahový vůz profesionálních hasičů ze Vsetína dorazil na místo nehody do dvou minut. I přes tento rychlý příjezd záchranářů se nepodařilo mladého muže zachránit a ten svým zraněním na místě podlehl. Hasiči vyčkali na vyšetření a zadokumentování tragické nehody policií, a teprve poté bylo možné vyprostit tělo řidiče. Po odvozu těla se hasiči snažili co nejdříve oddělit poškozená vozidla od sebe a uvolnit dopravu frekventované silnice. Za pomoci lan a navijáku byl po deseti minutách nelehkého vyprošťování částečně uvolněn vrak osobního auta z nárazníku nákladního auta. Silně zdeformované osobní auto museli hasiči na laně doslova odtrhnout z čela liazky. Vrak byl naložen na vozidlo odtahové služby a odvezen.

Silnice byla otevřena asi po dvou hodinách, kdy po celou dobu byla doprava odkláněna na objízdné trasy hlídkami policie.

Foto 1–20
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dne 18. 1. 2006 v 15:27 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při těžké dopravní nehodě u Třebětic. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Holešova s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že mezi Holešovem a Hulínem, u obce Třebětice, došlo k velmi vážné dopravní nehodě dvou osobních aut zn. Suzuki a Chrysler.

Po vzájemném čelním střetu došlo v Suzuki ke dvěma těžkým zraněním a ve vozidle Chrysler ke dvěma lehkým zraněním. Za pomoci hydraulických nůžek hasiči uvolnili prostor středového sloupku dveří a vyprostili dvě zraněné osoby z prvního auta. Ty byly ihned předány do péče lékařů zdravotnické záchranné služby a odvezeny do nemocnice. Další dvě zraněné osoby z druhého vozu byly rovněž odvezeny do nemocnice k vyšetření. Celkem na místě zasahovaly tři vozy zdravotnické záchranné služby.

Po vyproštění zraněných hasiči zajistili vozidla proti případnému požáru a úniku provozních kapalin. Po celou dobu zásahu složek integrovaného záchranného systému byla vozovka uzavřena. Veškerá doprava byla hlídkami policie odkláněna na objízdné silnice v okolí. Úplné uzavření komunikace trvalo přes hodinu. Později byl uvolněn jeden jízdní pruh a doprava byla regulována kyvadlově.

Foto 21–30.

V 18:32 hod. došlo na stejném místě k další nehodě. Na místo opět vyjela jednotka profesionálních hasičů z Holešova s jedním zásahovým vozidlem. Znovu došlo k dopravní nehodě dvou osobních aut, která si tentokrát vyžádala pouze naši technickou pomoc. Vozidla byla zajištěna proti požáru, úniku provozních kapalin a hasiči pomohli s uvolněním zablokované komunikace.

Na zasněžené a místy zledovatělé vozovce měli řidiči mnoho problémů a docházelo ke kolizím.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet