Středa 8. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči opět v akci kvůli bouřce

Popadané stromy, autonehody. Taková je bilance po večerní bouřce, která se přehnala už potřetí během týdne Libereckým krajem.

Profesionální hasiče a jejich dobrovolné kolegy nejvíce zaměstnávaly po desáté hodině večerní popadané stromy, kvůli kterým byly komunikace na několika místech neprůjezdné. Překážky tvořily například ve Svijanech, Hodkovicích nad Mohelkou nebo Českém Dubu.

Na Jablonecku pak byli hasiči voláni k zahoření elektroinstalace a trafostanice – oba případy byly předány zaměstnancům Energetických rozvodných závodů.

Na Semilsku k tomu ještě navíc přibyly dopravní nehody. K té první, které byla ohlášená v obcí Václaví nedaleko Rovenska pod Troskami, vyjela profesionální jednotka z Turnova. Hasiči na místě zjistili, že se jedná o havarovaný osobní automobil ležící po nárazu do stromu na střeše napříč komunikací. Ve vozidle ani jeho okolí se nikdo nenacházel.

„Dohodli jsme se s policií, že převrátíme vůz zpět na kola, abychom mohli provést protipožární opatření. Po otočení jsme viděli, že je vůz natolik zdemolovaný, že řidič musel být zraněný. Proto jsme celé místo nasvítili osvětlovacím stožárem z naší zásahové techniky,“ popisoval velitel družstva nprap. Jiří Havlišta. Jak pokračoval, policie na základě nálezu rozházených osobních věcí u blízkého pole povolala psovoda. Okolí bylo několikrát prohledáváno, ale nikdo nebyl nalezen. Škoda a příčina jsou v šetření PČR.

K další nehodě dorazili profesionální hasiči ze Semil s jednotkou SDH z Lomnice nad Popelkou. Událost se stala ve Stružinci kousek od Lomnice nad Popelkou, kde došlo následkem pádu stromu ke střetu dvou osobních automobilů. Nehoda se naštěstí obešla bez zranění. Hasiči provedli protipožární opatření, odstranili spadlý strom a vrátili se na základnu. Škoda a příčina jsou taktéž v šetření policie.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet