Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Po krádeži kabelů zatopila voda bagr pod hrází

Při opravě hráze vodní nádrže Skalka v Chebu zůstal stát v jímce pod hrází stavební bagr. V noci pak někdo ukradl kabely od čerpadel, která odčerpávala přitékající vodu do jímky. Do rána tak byl bagr celý zatopený a voda stále přibývala. Na pomoc museli dnes dopoledne přijet hasiči.

Pět čerpadel nasadili hasiči z chebské stanice, Českých drah a dobrovolní z Libé na hladinu jímky, aby odčerpali zatopenou část pod hrází. Čerpat začali v devět hodin ráno a zpočátku ubývalo zhruba dvacet centimetrů vody za hodinu.

Aby se řidič dostal k bagru, bylo nutné snížit hladinu o více než metr. Hasiči budou na místě pokračovat tak dlouho, dokud se nepodaří dostat se k bagru a zároveň dokud se pracovníci firmy, která provádí opravu hráze, nedostanou ke svým čerpadlům.

Ta jsou také zatopená a nejdřív je nutné opravit ukradené kabely. Hasiči se v poledne vystřídali a odhadují, že u Skalky stráví ještě několik hodin.

Zasahující jednotky:

  • HZS Cheb (CAS 32 T815)
  • HZSp SŽDC Cheb (CAS 25 L101)
  • JSDH Libá (CAS 25 L101, DA A31)

AKTUALIZACE 14:54:

Krátce před třetí hodinou odpolední se bagr podařilo dostat z vody ven, byly nataženy nové kabely k čerpadlům – ta tak mohla začít znovu vodu odčerpávat. Hasiči balí vybavení a postupně se vrací na své základny.

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet