Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Chorvatsku hoří již druhý den

Na západním cípu chorvatského ostrova Brač se rozhořel rozsáhlý požár. Oheň zasáhl 2 300 hektarů lesa a na místě zasahuje asi 200 hasičů. Úřady z ohrožených oblastí evakuují turisty. Na ostrově jsou také stovky Čechů.

Ilustrační foto

Podle chorvatských hasičů se požár více rozšířil z důvodu jeho vzniku ve večerních hodinách. Nemohli tak okamžitě nasadit leteckou techniku na hašení požáru. Oheň vznikl relativně blízko moře, takže ze začátku bylo hasiva dostatek. Později však silnější vítr požár rozšířil do vnitrozemí.

„Na ostrově je přibližně 800 českých turistů,“ řekl mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura Českému rozhlasu. „Zatím nejsou informace, že by byl při požáru nějaký Čech zraněn“, dodal Okumura.

Během požáru nedošlo k žádnému zranění hasiče. Vyšetřovatelé budou místo požáru a příčinu jeho vzniku zkoumat pravděpodobně až po jeho úplné likvidaci.

**Aktualizováno 17.07.2011 14:03 **

Dle zpráv jednoho našeho čtenáře, který je v chorvatském Splitu přímo naproti ostrovu Brač už není vidět dým, cestou včera potkali nějaké lesní požáry cca 500×500 m ale na tom ostrově už to vypadá uhašeně.

Sdílet