Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Majitel se při hašení nadýchal kouře, musel do nemocnice

Dne 16. 7. 2011 v 15:35 hod. byli hasiči informováni o požáru kuchyně rodinného domu v obci Šumice.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu s jedním zásahovým vozem kterou posíllily jednotky dobrovolných hasičů z Bojkovic a Šumic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru kuchyně.

Požár v prvním patře rodinného domu vznikl v době, kdy majitelé nebyli doma. Po jejich návratu a otevření dveří se vyvalil kouř, který zpozorovali také sousedé a ihned požár ohlásili na tísňovou linku. Mezitím se majitel snažil požár hasit pomocí kbelíků s vodou, v čemž ho následně podpořili také sousedé. Jejich společný zásah proti plamenům byl úspěšný a podařilo se jim požár takřka uhasit. V silně zakouřeném domě se však majitel nadýchal nebezpečných zplodin hoření.

Po příjezdu hasičů byl proveden průzkum a velitel zásahu potvrdil, že požár byl lokalizován. Hasiči překontrolovali zničené prostory kuchyně, místo požáru zajistili proti případnému dalšímu rozhoření a celý dům postupně odvětrali od kouře. Zraněnému majiteli nechal velitel povolat posádku zdravotnické záchranné služby, která ho po prohlídce odvezla do nemocnice k dalšímu vyšetření a nezbytné péči.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Majitelé vypověděli příběh o nově rekonstruované kuchyni, ve které nechali v provozu myčku. Po krátkodobém opuštění domu se vrátili a zjistili požár.

Požárem způsobená škoda byla odhadnuta na 650.000 Kč. Požár samotný vznikl na prodlužovaní elektrické šňůře, na kterou byly napojeny společně elektrické spotřebiče kuchyně. Odtud se plameny rozšířily na kuchyň a vybavení.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet