Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

O víkendu hořela Honda v garáži

Dne 16. července v 16.18 hodin jednotka z Pardubic zasahovala u požáru osobního vozidla Honda Civic zaparkovaného v garáži v Černé za Bory. Automobil byl při příjezdu hasičů již mimo garáž. Požár hasiči zlikvidovali v 16.31 hodin.

Plameny způsobily škodu na automobilu předběžně za 30 tisíc korun a na garáži byla škoda vyčíslena předběžně na 40 tisíc korun. Příčina vzniku požáru je předmětem dalšího vyšetřování. Událost byla ukončena ze strany hasičů v 19.26 hodin.


Dne 16. července v 9.28 hodin byli pardubičtí hasiči vysláni k požáru chatky do ulice Na Ležánkách. Hasiči ihned po příjezdu započali s likvidaci požáru. Plameny byly zlikvidovány v 9.49 hodin.

Příčinou vzniku požáru bylo s největší pravděpodobností umístění hořlavých látek u kouřovodu. Škoda byla předběžně vyčíslena na 70 tisíc korun. Uchránit se podařilo majetek ve výši 250 tisíc korun.


Dne 17. července v 7.44 hodin byli hasiči ze stanice v Moravské Třebové a Svitav k nehodě a požáru vozidla na silnici I/35. Nehoda se stala přibližně 200 m od křižovatky směrem na Svitavy. Vozidlo skončilo na střeše v příkopu a jeho motor i s převodovkou na silnici.

Zřejmě po nárazu vozidla došlo k vývinu páry, která připomínala kouř v motorové části vozu. Řidič nákladního automobilu, který jel kolem, zastavil a použil práškový hasicí přístroj. Řidič havarovaného automobilu byl při příjezdu hasičů již mimo vozidlo a poté si ho do péče převzala zdravotnická záchranná služba.

Hasiči pomohli zdravotníkům s ošetřením i s transportem řidiče do vrtulníku letecké záchranné služby. Z vozidla unikly na vozovku provozní náplně – přibližně 4 litry motorového oleje, 4 litry benzinu a elektrolyt z akumulátoru. Při nehodě došlo k poškození mostku přes příkop. Hasiči pomocí automobilového jeřábu vytáhli automobil z příkopu a naložili na vozidlo odtahové služby.

Poté hasiči odstranili následky nehody – pomocí sorpčních rohoží byly odstraněny ropné skvrny a dále všechny střepy i části karoserie. Po skončení všech prací se hasiči vrátili zpět na své stanice.


Ve 12.43 hodin vyjížděli hasiči z Moravské Třebové k nehodě jež se stala na silnici č. 368 do obce Dlouhá Loučka. Tady se střetla dvě osobní vozidla. Při nehodě došlo ke zranění dvou osob, které ošetřila zdravotnická záchranná služba.

Uniklé provozní náplně hasiči posypali sorpčním materiálem. Hasiči dále pomohli naložit havarované automobily na vozidla odtahové služby a odstranili všechny následky nehody.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet