Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči evakuovali osmnáct lidí

Dne 21. 1. 2006 ve 20:29 hod. byli hasiči informováni o požáru bytu na sídlišti Jižní Svahy ve Zlíně.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami a technickým vozidlem, kterou posílilo další družstvo profesionálních hasičů ze Zlína, které se vracelo z dřívějšího technického zásahu také na sídlišti Jižní Svahy. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na ul. Podlesí došlo k rozsáhlému požáru bytu v prvním patře obytného domu.

Hasiči, kteří dorazili do pěti minut, na místě rozvinuli jeden proud vody a v dýchacích přístrojích pronikli do hořícího bytu. Při zásahu se hasiči snažili především o rychlou lokalizaci požáru a zabránění jeho šíření na okolní byty.

Ze silně zakouřeného domu museli hasiči postupně evakuovat osmnáct nájemníků, kteří vyšli před dům. Nepříjemný kouř vystoupal domem až do horních pater a někteří nájemníci hledali útočiště na balkonech. Vzhledem k zástavbě, odstaveným autům a sněhovým bariérám u cesty nebylo možné postavit výškovou techniku pro evakuaci. Všichni nájemníci tak museli být hasiči postupně vyvedeni přes schodiště domu.

Při požáru se nadýchala zplodin hoření mladá majitelka bytu a její dvě děti ve věku tři a pět let. Všem byla poskytnuta nutná péče ve vozidle zdravotnické záchranné služby, které přijelo na místo požáru. Všichni se postupně vydýchali a nebylo nutné je transportovat do nemocnice.

Hasiči hořící byt uhasili asi po třiceti minutách zásahu. Celý dům musel být postupně odvětrán přetlakovou ventilací. Při požáru a zásahu nebylo oficiálně kvalifikováno žádné zranění.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Majitelka bytu uvedla, že společně s dětmi byla v ložnici, když krátce po osmé hodině uslyšela z vedlejšího obývacího pokoje nejdříve jednu slabší a o chvíli později jednu silnější „ránu“ nebo „výbuch“. Nevěnovala tomu příliš pozornosti až do chvíle, kdy přes dveře uslyšela praskání a uviděla plameny. Po otevření dveří spatřila rychle se šířící požár po koberci a nábytku. Ihned vzala obě děti do náruče a přes hořící pokoj vyběhla na chodbu domu. Při útěku se nadýchali kouře, ale další zranění neutrpěli.

Žena dále uvedla, že požár vznikl v místě, kde její manžel dobíjel baterie do modelů letadel. Baterie byly zapojeny do režimu nabíjení v 18:00 hod. Požár zničil kompletně celý obývací pokoj a jeho vybavení. Vysoké teploty poškodily další vybavení domácnosti v kuchyni a chodbě bytu. Požárem způsobené škody byly předběžně vyčísleny nejméně na 700.000 Kč. Podle našich výsledků šetření byla příčinou vzniku požáru vada materiálu na bateriích, které explodovaly při dobíjení.

Během zásahu a následného vyšetřování požáru museli hasiči čelit také jednomu agresivnímu nájemníkovi. Ten v podnapilém stavu nebyl schopen pochopit, že ho nechceme pustit do jeho bytu v době evakuace. Na místě musela zasahovat i hlídka Policie ČR Zlín.

V době vzniku požáru došlo k zajímavé situaci, která měla za následek pochyby veřejnosti o výjezdu jednotky profesionálních hasičů a jejich příjezdu na místo požáru. Z pohledu obyvatel sídliště přijelo hasičské vozidlo na Podlesí kolem 20:15 hod., k jejich zděšení však nezamířilo k hořícímu bytu, ale přejelo do vedlejší ulice a do jiné části sídliště. Po dalších dlouhých minutách se sídlištěm auto hasičů vracelo a zaparkovalo na místě požáru. Tak vznikla mylná domněnka o tom, že hasiči nevěděli kde hoří a místo požáru nemohli najít.

Vysvětlení:

Operační středisko HZS Zlínského kraje přijalo žádost policie o technickou pomoc při otevření bytu na ul. Na honech. Jednotka vyjela ve 20:10 hod. (čas vzniku bytového požáru) a na sídlišti Jižní Svahy byla do pěti minut. V té době už byt hořel a kouř se valil z oken a stoupal domem. Lidé z okolí tak viděli přijíždět vozidlo hasičů, které ale nejelo na požár.

Tísňové volání o požáru bytu bylo na operačním středisku hasičů ve Zlíně přijato až ve 20:29 hod. a na místo bylo vysláno další družstvo hasičů. První výjezd na otevření bytu přerušil práci a přesunul se k hořícímu bytu, aby pomohl při jeho likvidaci.

Znovu se tak v praxi potvrdilo, že události je nutné hlásit hasičům neprodleně při jejich zpozorování, a to i za cenu opakovaného volání více lidí.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet