Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Žermanické přehradě hledají utonulého

Plavba kánoí po vodní nádrži Žermanice se stala pro tři mladíky osudnou.

Z dosud nezjištěných příčin se v nedělní podvečer na přehradě Žermanice během plavby převrhla kanoe se třemi mladíky ve věku 20–21 let. Jeden z mladíků byl neplavec. Ten se i přes pomoc kamarádů po fyzickém vysílení neudržel a zmizel pod hladinou. Poté se ostatním podařilo zachytit o kolem jedoucí šlapadlo, jehož posádka k nim připlula na základě jejich volání o pomoc.

Na místě zasahovali do pozdních nočních hodin policejní potápěči, ale pohřešovaného se jim pro nepříznivé podmínky nepodařilo nalézt. Pátrání pokračuje dnešního dne za přítomnosti příslušníků speciální pořádkové jednotky a policejních potápěčů.

Vzhledem k citlivosti celé události nabídli speciálně vyškolení policisté jak rodičům pohřešovaného, tak jeho kamarádům, své služby týkající se oblasti posttraumatické intervenční péče.

Zda-li příčinu neštěstí sehrál alkohol, přecenění sil či jiný faktor, je předmětem šetření.

nprap. Mgr. Jiří Hamhalter
KŘP Moravskoslezského kraje
Policie ČR

Do akce jsou opětovně nasazeni také policisté – potápěči z odboru potápěčských činností a výcviku Policejního prezidia ČR. Jak mi kolega sdělil, k přehradě Žermanice jich přijelo deset a důkladně prohledávají místo, kde k tragédii došlo.

Předem museli samozřejmě na základě dosud zjištěných informací stanovit území, kde budou pátrat, tedy vytýčit sektor k prohledávání. Jedná se v podstatě o místo téměř uprostřed přehrady. Práci mají však velmi ztíženou, protože v místě je hloubka zhruba 20 metrů a ale co víc, pod hladinou a na samotném dně je v podstatě nulová viditelnost.

por. Mgr. Soňa Štětínská Krajské ředitelství policie Moravskoslezské­ho kraje

AKTUALIZACE
Tělo pohřešovaného uviděl až v sobotu kolemjdoucí člověk. Policisté našli u zhruba dvacetiletého muže i občanský průkaz, takže nebylo těžké potvrdit totožnost. K objasnění případu bude pravděpodobně nařízena soudní pitva.

Sdílet