Úterý 7. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči vyjížděli k požárům budov i lesa

Zatímco sobota byla pro profesionální hasiče v Libereckém kraji klidná a zachraňovali například malá kachňata v kanále, neděle počet výjezdů vynahradila.

Na Českolipsku ve Stráži pod Ralskem zasahovali po 14. hodině u požáru ve sklepní kóji panelového domu, kde prohořel přívod vody a byl zatopen výtah. Na místě byly jednotky profesionálních hasičů z Jablonného v Podještědí, České Lípy a dobrovolné z Brniště, Mimoně, Stráže pod Ralskem a Jablonného v Podještědí.

Hasiči na likvidaci požáru nasadili vysokotlaký proud vody, velké množství kouře odsáli přetlakovou ventilací a vodu ze zatopeného výtahu odčerpali plovoucím čerpadlem. Odhadovaná škoda je 10.000 Kč.


V podobném složení se setkaly jednotky u požáru ještě o několik hodin později, kdy byl v 19:44 hodin na linku tísňového volání ohlášen požár lesního porostu. Operační důstojník vyhlásil poplach ještě dalším dvěma dobrovolným jednotkám (Velký Valtinov, Kunratice u Cvikova), takže se na místo sjelo celkem 8 jednotek.

Zásah byl veden šesti vodními proudy, hasiči zřídili dálkovou dopravu hadicemi a čerpací stanici v Kunraticích u Cvikova. Požár rozlohy 300 × 300 m byl dohašován ještě dnes v ranních hodinách, škoda a příčina jsou v šetření.


K dalšímu požáru, tentokráte rodinného domu, došlo na Jablonecku v obci Pulečný. Na místo dorazili jablonečtí profesionální hasiči těsně po dvaadvacáté hodině, přítomny byly i dvě jednotky dobrovolných kolegů. Hasiči zjistili, že je ohněm zasažen celý půdní prostor a na likvidaci požáru použili tři vodní proudy.

Jedna osoba byla předána ZZS v šoku. Předběžná škoda je odhadována na 400.000 Kč. „S největší pravděpodobností šlo o úmyslné zapálení, ale ještě dnes budeme mít na místě události psa na vyhledávání akcelerantů hoření,“ podal bližší informace mjr. Ing. Jan Ondráček, vyšetřovatel příčin požáru.

Pondělí, 18. července 2011: „Vyšetřovatel příčin požáru dnes potvrdil, že se jednalo o úmyslné zapálení za použití hořlavé kapaliny, jejíž vzorek byl odebrán a poslán do laboratoře. Škoda byla nakonec stanovena na 300.000 Kč.“

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet