Úterý 14. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Výcvik záchrany osob z vodní hladiny

Záchranu z vody všemi možnými způsoby nacvičovali minulý týden na vodní přehradě Jesenice u Chebu hasiči z Karlovarského kraje. Během tří dnů se na člunech vystřídaly všechny tři směny.

Pravidelná odborná příprava na vodní hladině byla připravena pro hasiče ze stanic Cheb, Aš, Mariánské Lázně a Sokolov. Hasiči, kteří mají kurz vůdce malého plavidla, si zopakovali pravidla při jízdě na motorovém člunu. Zásahů, kdy hasiči použijí motorový člun, není moc, proto je tato každoroční příprava ideální pro oživení řízení člunu. Hlavním námětem ale byla samotná záchrana. Ve vodě se vystřídali všichni hasiči, jejich kolegové je postupně vytahovali na čluny a hned zase házeli zpět do vody. Kromě samotného bezpečného připlutí k topícímu se a jeho vytažení na člun si hasiči procvičili i záchranu pomocí hozeného kruhu či lana s házecím pytlíkem.

Společně s hasiči se výcviku ve všech třech dnech zúčastnila také potápěčská skupina policie se svým motorový, člunem.

A jaká je rada hasičů topícím se na závěr? Jednoznačně předejít topení se. Tedy nepřeceňovat své síly, neskákat a nekoupat se v neznámých prostorách, nevstupovat do vody uřícení, hlídat se navzájem. A pochopitelně koupání ve vodě se nesmí kombinovat s nadměrnou konzumací alkoholu.

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet