Úterý 7. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Výbušninu z Liberce převezla Tatra ze Zbirohu

V úterý krátce před půl šestou večer zaznamenali dělníci, kteří provádějí výkopové práce poblíž ulice České Mládeže, kovový předmět větších rozměrů, s největší pravděpodobností výbušninu.

Ilustrační foto

Ihned po nálezu kontaktovali policii. Ta po příjezdu na místo uzavřela z bezpečnostních důvodů blízké okolí nálezu výbušniny a na místo byl povolán policejní specialista – pyrotechnik. Ten po důkladném ohledání potvrdil, že se jedná o výbušninu, a sice o velmi nebezpečnou letadlovou pumu s štěpinovým zraňujícím dosahem až do vzdálenosti jednoho kilometru.

Na základě tohoto zjištění rozhodl policejní pyrotechnik z bezpečnostních důvodů o evakuaci osob z nejbližšího okolí. Bezodkladně byly vyklizeny přilehlé objekty, a to nákupní centrum Sconto, z něhož bylo evakuováno zhruba pět stovek osob, a rovněž i sousední nákupní centrum Nisa, z něhož musely být evakuovány zhruba tři tisíce osob.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová, HZS LBK:

Na evakuaci lidí se podíleli profesionální hasiči z liberecké základny.

Prostor je stále neprodyšně uzavřen. Po ukončení evakuace osob rozhodl pyrotechnik o zajištění výbušniny a její převoz do Ralska, kde bude provedena odborná a bezpečná likvidace. V souvislosti s převozem nebezpečné výbušniny jednal Generální štáb Hasičského záchranného sboru spolu s policisty a armádou o konkrétních postupech převozu.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová, HZS LBK:

Tým pyrotechniků pumu ručně naloží na přistavený vůz (Tatra), se kterým přijede jednotka HZS Zbiroh. Ta ještě bude muset zajet v Liberci k nakladači, který ji dá na korbu zhruba pět kubíků písku.

Ke konvoji se připojí i první výjezd libereckých profesionálů, řídící důstojník a za doprovodu policie a záchranářů pojede transport po dálnici směrem na Mnichovo Hradiště.

Kvůli výjezdu za území kraje byly informovány všechny složky IZS Středočeského kraje o trase převozu.

Veškerá bezpečnostní opatření, která souvisí s nálezem nebezpečné výbušniny (uzavření prostoru, evakuací osob, bezpečného převozu) jsou prioritně v gesci policie. Na opatřeních se dále podílejí i ostatní složky Integrovaného záchranného systému.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová, HZS LBK:

Na odvoz letecké pumy byla vyslána technika HZS ze Zbirohu s dvěma příslušníky s Tatrou (815 sklápěčkou). Jelikož šlo o aktivní munici, hasiči vůz předali v Liberci pyrotechnikovi, sami přešli do auta řídícího důstojníka a konvoj doprovázeli.

Na trasu Liberec – Hodkovice nad Mohelkou – Mnichovo Hradiště – Ralsko vyrazili krátce před půl čtvrtou ráno a velitel čety stanovil pro doprovod druhý výjezd libereckých hasičů. Konvoj zastihla u Turnova velikánská bouřka s deštěm, kdy blesky padaly přes celou oblohu a stěrače nestíhaly čistit skla. Navíc všude blikaly majáky, takže chvíli toho nebylo moc vidět.

Přeprava munice byla ukončena v půl páté ráno. Pyrotechnici předali hasičům vůz zpět a ti se rozdělili na dvě skupiny – hasiči s Tatrou vysypali písek a vydali se ihned na cestu do Zbirohu, ostatní na základnu v Liberci. Událost byla operačním střediskem ukončena po šesté hodině ráno.

mjr. Bc. Vlasta Suchánková
KŘP Libereckého kraje
Policie ČR

Sdílet