Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve Zbůchu se zřítila část domu

Obyvatelé bytového domu ve Zbůchu na severním Plzeňsku dnes ráno museli narychlo opustit své domovy. Roh jejich domu se náhle utrhl a ve zdi zůstala několikacenti­metrová prasklina. Kolem domu právě probíhaly výkopové práce.

Událost byla na operační středisko ohlášena ve středu 20. července 2011 v 8.57 hodin. Šest rodin, které v domě v době nehody byly, opustilo objekt už před příjezdem hasičů. Na místo byli okamžitě povoláni statici, aby rozhodli o tom, jak se bude postupovat.

O evakuované obyvatele se postarali místní hasiči spolu se starostou. Lidem byl k dispozici nouzový stan a v případě, že projeví zájem mají možnost se nechat ubytovat. Statici rozhodli o tom, že bude nutné podepřít stropy uvnitř bytů ve dvou spodních patrech a také zabezpečit prasklinu. Hasiči stropy zajistili vzpěrami a dřevěnými hranoly a prasklinu venku zabezpečili pomocí klínů.

Kolem celého domu byl hluboký výkop, který by se podle statiků měl odvodnit a zahrnout. Další postup budou statici ve spolupráci se stavební firmou a hasiči řešit dnes odpoledne.

Zasahující jednotky:

  • HZS Nýřany
  • HZS Plzeň-Slovany
  • JSDH Nýřany
  • JSDH Zbůch
por. Mgr. Alena Marešová
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje
Sdílet