Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár fritézy v restauraci ve Valašském Meziříčí

Dne 20. 7. 2011 v 10:35 hod. byli hasiči informováni o požáru v kuchyni restaurace ve Valašském Meziříčí. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s jedním zásahovým vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru fritézy.

Zaměstnanci kuchyně uvedli fritézu do provozu a asi po deseti minutách došlo k vyšlehnutí plamene hořícího oleje. Rychle zareagovali překrytím požáru uzavíracími víky fritézy, což plameny částečně utlumilo, ale na celkovou likvidaci požáru to nestačilo. Z obav o další rozšíření a ohrožení se nepokusili proti požáru použít žádný z hasicích přístrojů a prostor raději bezpečně opustili. Na pomoc přivolali hasiče.

Hasiči byli na místě už za čtyři minuty po výjezdu ze stanice. Okamžitě vběhli do kuchyně restaurace a hořící fritézu uhasili pomocí jednoho přenosného hasicího přístroje. Zásahem se jim podařilo zabránit rozšíření plamenů do dalších částí kuchyně. Po sražení plamene hasiči vynesli ven nádobu s olejem a celý prostor kuchyně byl odvětrán. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřovatel nadále zkoumá technické parametry fritézy, jejíž případná závada mohla být příčinou požáru. Plameny zasáhly jak samotný přístroj, tak i blízké vedení elektroinstalace, které bylo poškozeno. Požárem způsobená škoda byla odhadnuta asi na 5.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek kuchyně asi za 200 tis. Kč.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet