Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Žena vyskočila z auta do přehrady, hledali ji

Dne 20. července 2011 ve 22:29 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při pátrání po ženě, která skočila do přehrady u Fryštáku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma výjezdovými vozy a dvěma čluny, dále se speciálním technickým kontejnerem a velitelským vozem, kterou posílila jednotka dobrovolných hasičů z Fryštáku. V rámci mezikrajské pomoci vyjela na místo také potápěčská skupina hasičů HZS Olomouckého kraje.

Hasiči byli o pomoc požádáni policií, které byl ohlášen případ skoku ženy do přehrady. Řidička osobního vozu si všimla, že u nákupního centra ve Zlíně je polonahá mokrá žena středního věku, ve které poznala svou známou. Celou mokrou, zmatenou a rozrušenou ji naložila do auta a vyjela do Fryštáku.

U přehrady se s vozem otočila a při pomalém projíždění přes silniční mostek jí spolujezdkyně náhle vystoupila z auta a přes zábradlí skočila do přehrady. Šokovaná řidička ihned ohlásila událost na tísňovou linku a rozjela se pátrací a záchranná akce.

Hasiči byli na místě za sedm minut od výjezdu ze zlínské stanice. Znovu byla potvrzena výpověď svědkyně, kterou následně podpořili také rybáři, kteří si všimli skákající ženy z nedalekého břehu. Okamžitě byly spuštěny oba čluny k pátrání na hladině a další skupinky hasičů i policistů se rozběhly po březích. Velitel zásahu hasičů si vyžádal výjezd technického kontejneru s výkonnými osvětlovacími balony a k technickému zajištění místa pátrání.

Po dojezdu odpovídající kompetentní osoby z Policie ČR bylo velení zásahu předáno podle plánů typových činností. Byl zřízen štáb velitele zásahu ze zástupců obou základních složek integrovaného záchranného systému. K přehradě dorazil policejní psovod, který začal pátrat v okolí. Byl potvrzen požadavek na výjezd potápěčské skupiny hasičů z Olomouce.

Další policejní hlídky byly vyslány na prověřování míst, kde by se hledaná žena mohla nacházet. Ve 23:55 hod. přišla informace, že jedné hlídce se podařilo ženu najít doma u maminky. Pohřešovaná žena byla psychicky rozrušená, ale v pořádku. Po skoku do přehrady vyplavala, čehož si řidička ve voze nevšimla, a následně přešla několik kilometrů k domu matky.

Akce byla ukončena, byla odvolána skupina potápěčů a jednotky se pomalu vrátily na své základny. Pátrací akce trvala devadesát minut.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet