Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hoří dílna s laminátem

Dne 21. července ve 23.07 hodin vyjíždělo sedm hasičských jednotek k požáru rodinného domu a dílny do Džbánova. Při příjezdu první jednotky na místo byl již celý dům i střecha již v plamenech.

Ilustrační foto

Hasiči ihned odpojili přívod všech energií do domu včetně plynu a nasadili proudy vody k likvidaci požáru. V domě v době požáru spal majitel s manželkou a dětmi. Rodina stačila před plameny utéci, jen majitel domu utrpěl popáleniny a nadýchal se jedovatých zplodin hoření. Muž byl ihned převezen na popáleninové centrum.

Zásah nebyl pro hasiče jednoduchý, uvnitř objektu se nacházely dvě tlakové lahve. Hasiči je vynesli a ochlazovali tak, aby nedošlo k jejich explozi. Jelikož majitel ve své dílně, kde bylo ohnisko požáru, vyráběl vrtule pro ultralighty, nacházely se uvnitř chemikálie jako nátěrové hmoty a podobně. Požár hasiči dostali pod kontrolu minutu před půlnocí, zcela zlikvidován v 1.39 hodin.

Podle slov vyšetřovatele hasičů můžeme vyloučit úmyslné založení požáru. Příčina vzniku požáru je v šetření, stanoveny jsou nyní dvě verze, a to blíže dosud nezjištěná nedbalost majitele a nebo požár mohla způsobit technická závada na elektroinstalaci. Škoda byla předběžně vyčíslena na 3 miliony korun.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet