Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sledujeme: Povodně opět ohrožují část naší republiky

Dvě desítky výjezdů v souvislosti s vydatnými dešti mají na kontě během pátku 22. 7. 2011 profesionální, dobrovolní i podnikoví hasiči v Moravskoslez­ském kraji

Aktualizace 17:30 Moravskoslezský kraj

Dvě desítky výjezdů v souvislosti s vydatnými dešti mají na kontě během pátku 22. 7. 2011 profesionální, dobrovolní i podnikoví hasiči v Moravskoslezském kraji, a to v době od čtvrteční půlnoci do 16:30 hodin. Ve 12 případech museli odstraňovat či řezat spadlé stromy a větve, osmkrát čerpat vodu a bahno. U žádného zásahu ale nebyla vzniklá situace kritická.

Pět výjezdů ke spadlým stromům a větvím zaznamenali hasiči v okrese Ostrava-město, tři na Karvinsku, dva na Novojičínsku a po jednom v okresech Opava a Frýdek-Místek.

Vodu čerpali hasiči během pátku hlavně v okrese Ostrava-město – sedmkrát, jednou vyjížděli k čerpání vody na Karvinsku. Šlo hlavně o zatopené sklepy obytných a rodinných domů a laguny, které vytvořila špatně fungující kanalizace.

Jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice v Ostravě-Zábřehu například vyjela k čerpání laguny vody, která se vytvořila u paty objektu výchovného ústavu pro mládež v Ostravě-Polance, části Janová. Dešťová voda se zde zachytila v délce 150 metrů (délka budovy) a šířce 4 metry. Hasiči odčerpali pomocí plovoucího čerpadla zhruba 40 metrů krychlových vody.

por. Mgr. Petr Kůdela tiskový mluvčí HZS Moravskoslezské­ho kraje

Aktualizace 15:59 Královéhradecký kraj

Povodňové komise vyhlásily dnes po poledni 2. SPA (stav pohotovosti) na řekách Bělá (celý tok) a Metuje mezi Krčínem a Jaroměří na Náchodsku, dále na řece Zdobnici ve Slatině nad Zdobnicí, Rybné nad Zdobnicí a Vamberku, nejvyšší 3. SPA (stav ohrožení) platí na řece Kněžná mezi Rychnovem nad Kněžnou a Synkovem, na Divoké Orlici mezi Orlickým Záhořím a Bartošovicemi na Rychnovsku.

Voda zaplavila silnice mezi Pohořím a Bohuslavicemi a také mezi Dobruškou – Pulicemi směrem na Pohoří na Rychnovsku. Vozovky jsou v těchto místech uzavřené. V Dobrušce – Pulicích se řeka vylila z břehů, ale zatím nezaplavila obytné domy v těsné blízkosti řeky. Vodu zadržují hráze z pytlů s pískem.

Aktualizace 12:45 Královéhradecký kraj

K další evakuaci dětského tábora došlo dnes 22. července 2011 ráno u Orlického Záhoří na Rychnovsku. Kvůli zvyšování hladiny řeky muselo být z tábora mezi obcemi Černá Voda a Nová Ves odvezeno celkem 17 dětí a sedm dospělých. Všichni účastníci našli azyl v požární zbrojnici dobrovolných hasičů z Orlického Záhoří. Evakuace osob byla ukončena kolem desáté hodiny dopoledne.

Dobrovolní hasiči z Lična na Rychnovsku čistili odtok pod místním mostem a také odstraňovali naplaveniny stromů, které ucpaly koryto řeky pod mostem. Kvůli ohrožení jednoho z domů postavili hráz z pytlů s pískem. Také profesionální hasiči z Dobrušky odstraňovali kmen stromu z koryta řeky v ulici Za Vodou v Dobrušce – Pulicích.

V Deštné v Orlických horách hasiči po půl jedenácté dopoledne čerpali vodu ze zatopeného sklepa. Vodu z přeplněných rybníků a zaplavených sklepů odčerpávali hasiči v obci Bačetín na Rychnovsku. Na některých místech hrozí ucpání koryt řek. Kmeny stromů a další naplaveniny by mohly ucpat řečiště pod mosty a mohlo by tak dojít k vylití nebo poničení mostních konstrukcí. Povodí Labe kontrolovalo takto ohrožené místo v Opařišti mezi Dobruškou a Bohuslavicemi.

Situace se dnes po poledni zhoršila v Dobrušce, místní části Pulice na Rychnovsku. Voda v korytě řeky Dědiny nebezpečně stoupla a kvůli různým naplaveninám, které brání průtoku vody u mostních konstrukcí, hrozí vylití z břehů. Na místě zasahují hasiči, kteří začali stavět hráze z pytlů s pískem před domy v blízkosti řeky. Hladina řeky také výrazně stoupla v Kounově.

V Janově na Rychnovsku hrozí protržení hráze místního rybníka. Obyvatelé, kteří bydlí pod úrovní hráze rybníka, byli informováni o možném nebezpečí. V Ohnišově hasiči evakuovali deset dětí a tři dospělé z dětského tábora.

Aktualizováno v 12:30 Olomoucký kraj

Na dvou místech v Olomouckém kraji byl dosažen III. SPA, a to v obci Raškov a Vlaské. V noci zasedla povodňová komise v Hanušovicích, dnes v 8:00 hodin ráno bude zasedat povodňová komise v Šumperku.

V průběhu noci měli hasiči v kraji celkem 8 událostí v souvislosti s deštěm a stoupající vodou. Téměř všechny události se děly preventivně (stavění protipovodňových hrází v Postřelmově, monitorování hladin řek apod.). V Horních Studénkách na Šumpersku, Bělotíně na Hranicku a v Dolanech na Olomoucku hasiči odstraňovali spadlý strom.

Aktualizováno v 11:50 Středočeský kraj

Tlaková níže, která nad území západní části Středočeského kraje spustila vytrvalý déšť, způsobila v našem kraji citelný nárůst počtu řešených mimořádných událostí.

Nad částí Středočeského kraje začalo pršet ve středu 20. července před 16. hodinou. Souvislé a vytrvalé srážky, které se z noci na čtvrtek postupně rozšířily na západní část České republiky způsobily nejen ve Středočeském kraji mnoho mimořádných událostí.

Krajské operační středisko HZS Středočeského kraje (v jehož působnosti byla většina událostí ve Středočeském kraji) v době od 20.7. 16. hod. do 21.7. 07. hod. řešilo 127 mimořádných událostí, z nichž naprostá většina souvisela s vytrvalým deštěm. Z tohoto počtu bylo například 44 událostí s podtypem „čerpání vody“ a 20 událostí s podtypem „odstranění nebezpečných stavů“.

V době nejintenzivnější zátěže bylo současně řešeno 30 událostí, u kterých zasahovalo 48 vozidel jednotek požární ochrany.

npor. Ing. Jaroslav Gabriel Operační důstojník KOPIS

Aktualizováno v 11:20 Pardubický kraj

I v noci ze čtvrtka na pátek hasiči likvidovali po celém kraji následky vytrvalého deště. Například v Prostřední Lipce hasiči museli v domě nainstalovat čerpadlo do sklepa domu, kde bylo 1,5 m vody, která tam stále prosakovala z rozvodněného potoka. Hasiči poté průběžně monitorovali potok.

Popadané stromy pak museli pomocí motorových pil rozřezat v Ústí nad Orlicí – Kerharticích, ale i na silnici vedoucí na Suchý Vrch. Časně ráno pak hasiči odstraňovali strom v Sokolovské ulici v Chrudimi, v Králíkách vzrostlý strom zřejmě podemlel proud vody. Řeka Morava se zde rozlévá z koryta. Voda tady začala ohrožovat i elektrárnu. Jelikož je v místě řeky velmi silný proud, bude strom odstraněn pomocí těžké techniky.

V Žamberku se pod sanitním vozem, který směřoval k pacientovi, utrhl kus podmáčené silnice. Hrozilo, že se sanita převrátí. Jelikož je komunikace velmi úzká, nedostane se tam těžká technika. Hasiči se nyní pokouší vyprostit vůz pomocí navijáku. K pacientovi byla vyslána náhradní sanita. V Moravské Třebové vytahovali hasiči z potoku na břeh kontejner na plast a papír.

por. Vendula Horáková tisková mluvčí HZS Pardubického kraje

Aktualizováno v 10:30 Zlínský kraj

Během čtvrtečních a pokračujících pátečních deštích vyjížděli profesionální i dobrovolní hasiči ve Zlínské kraji k sérii hlášených případů nebezpečných nebo ohrožujících stavů, ve kterých jsme museli zasahovat a pomáhat.

Tradičně nejvíc práce bylo s odstraňováním překážek, a to po pádech stromů nebo větví na komunikace nebo dráty vedení. V některých obcích dobrovolní hasiči pomáhali s pročišťováním kanalizačních vpustí a v uvolňování odtoků pro vodu z dešťů. V žádném z případů zatím neevidujeme případné zranění nebo jinak závažné ohrožení.

V některých místech docházelo k lokálním zaplavení komunikací a řidiči museli projíždět se zvýšenou opatrností. Rychlými zásahy hasičů se dařilo uvolňovat překážky a doprava nebyla nikde dlouho ani výrazně omezena.

Naše zásahy po deštích evidujeme od nočních hodin 21.7. a pokračovaly i během pátečního dopoledne.

mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc. tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

Aktualizováno v 9:30 Královéhradecký kraj

V souvislosti s vydatným deštěm zasahují hasiči Královéhradeckého kraje od dnešního časného rána na několika místech v kraji. Dnes do půl desáté dopoledne zasahovali zhruba u patnácti událostí.

Rychnovsko

Nejhorší situace je na Rychnovsku, kde již kolem páté hodiny ráno museli hasiči evakuovat dětský tábor, který ohrožovala rozvodněná řeka Dědina. Celkem 45 dětí a vedoucích bylo převezeno do Dobrušky, kde jim byl poskytnut azyl v městském kině.

Kvůli rozvodněným tokům zasahovali hasiči také v obci Chábory, kde stavěli hráze z pytlů s pískem. V obci Podbřeží se zvedla hladina řeky natolik, že hrozí přelití přes most. Částečně už bylo zaplaveno sportovní hřiště u místní základní školy. U Sedloňova zase voda podmáčela část silnice mezi obcemi Bystré a Sedloňov. V Mělčanech hasiči z preventivních důvodů pomohli evakuovat domácí zvířata ze dvora hospodářského stavení, které stojí u řeky. Přenášet věci do vyšších pater domu pomáhali také hasiči v obci Černíkovice.

Profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou a dobrovolní hasiči z Kvasiny zase nadzvedávali kvůli průtoku vody lávku nad řekou Bělá v Kvasinách. Z preventivních důvodů byli evakuováni dva lidé.

V Domašíne u Dobrušky na Rychnovsku a v Broumově – Novém Městě na Náchodsku hasiči odčerpávali vodu ze zatopených sklepů.

V Lidické ulici v Jaroměři na Náchodsku a na silnici č. 11 mezi Chlumcem nad Cidlinou a Lovčicemi na Hradecku hasiči odstraňovali spadlé stromy.

Dětský tábor v obci Dobré na Rychnovsku evakuovali z preventivních důvodů dnes kolem desáté hodiny dopoledne místní dobrovolní hasiči. Celkem 29 dětí a vedoucích bylo postupně převezeno do budovy místní základní školy.

por. Bc. Martina Žahourková tisková mluvčí HZS Královéhradec­kého kraje

Aktualizováno v 9:00 Liberecký kraj

Přes noc se povodňová situace v Libereckém kraji částečně zklidnila, vodní toky dále nestoupaly. Přesto mají hasiči 110 lidí v pohotovosti z dvaadvaceti jednotek profesionálů i jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí.

Samostatnou třiadvacátou jednotku tvoří obojživelné pásové vozidlo Hägglunds BV 206 s posádkou, která od včerejšího dne zasahuje ve Višňové. Pokud se situace zhorší, po dohodě s Generálním ředitelstvím HZS ČR jsou připraveny všechny potřebné síly a prostředky z jiných krajů, kdy například Záchranný útvar HZS ČR Hlučín disponuje auty s větší brodivostí.

Do této doby bylo evakuováno celkem 7 lidí, z toho 4 ve Višňové a 3 v Raspenavě. Na Frýdlanstku mohou lidé také využít služeb psycholožky HZS LK, která poskytuje posttraumatic­kou péči.

Od včerejšího rána evidují hasiči v Libereckém kraji 47 výjezdů, přičemž nejvíce jich měl ÚO Liberec a dalších 9 událostí ještě nebylo uzavřeno, neboť hasiči jsou stále v terénu. Zasedání povodňové komise právě probíhá, o vývoji situace vás budeme informovat.

Během dnešního dne zaměstnávaly hasičské jednotky běžné činnosti spojené s velkou vodou, takže na několika místech v kraji hasiči odstraňovali naplavené větve z koryt potoků a opět tahali zátarasy z neudržovaných vodních toků. Odčerpávali také vodu ze zatopených prostor, kdy například jednotka Vratislavice nad Nisou pomáhala se zaplaveným suterénem školy v Liberci – Starý Harcov. Tradičně se také vyjíždělo už od večera k popadaným stromům, které byly ve Vratislavicích, v Liberci – Horní Suchá, Českém Dubu a mnoha dalších lokalitách.

Ve Frýdlantském výběžku pracuje také psycholožka HZS Libereckého kraje. Podle jejích slov je situace pro místní obyvatele samozřejmě nepříjemná a stresující, ale zatím ji zvládají velmi dobře. Není se čemu divit, že jsou vyděšení, ale vzhledem k tomu, že se s povodněmi setkali již několikrát, jsou jejich obavy pochopitelné a na místě.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová tisková mluvčí HZS Libereckého kraje

Aktualizováno v 8:00 Olomoucký kraj

V Olomouckém kraji vypadá aktuálně situace, co se týká deště a stoupání hladin vody takto: Na dvou místech v Olomouckém kraji byl dosažen III. SPA, a to v obci Raškov a Vlaské. V noci zasedla povodňová komise v Hanušovicích, dnes v 8:00 hodin ráno bude zasedat povodňová komise v Šumperku.

V průběhu noci měli hasiči v kraji celkem 8 událostí v souvislosti s deštěm a stoupající vodou. Téměř všechny události se děly preventivně (stavění protipovodňových hrází v Postřelmově, monitorování hladin řek apod.). V Horních Studénkách na Šumpersku, Bělotíně na Hranicku a v Dolanech na Olomoucku hasiči odstraňovali spadlý strom.

Kolem 6:30 hodin se uzavírala silnice z Hanušovic na Králíky.

Vladimíra Hacsiková tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje

článek neustále aktualizujeme

Sdílet