Úterý 14. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Záchrana z koruny stromu, naštěstí jen cvičně

Tématem prověřovacího cvičení byl pád paradiglisty do koruny stromu v okolí Karlových Varů. Hasiči nejprve museli místo zásahu najít, poté s pomocí lezecké techniky dostat muže na zem.

Cvičení ve čtvrtek po poledni se podařilo utajit do poslední chvíle. Figurant vyšplhal na vybraný strom nedaleko rozhledny Diana do výšky zhruba 18 metrů. Na tísňovou linku poté oznámil, že je paradiglista, který spadl někde v lesích u Karlových Varů, vůbec ale netuší, kde přesně je. Protože ale má u sebe GPS lokátor, nahlásil operátorce tísňové linky přesné souřadnice.

Cílem cvičení totiž nebyla jen samotná záchrana, ale také činnost Krajského operačního a informačního střediska HZS Karlovarského kraje při vyhledávání místa události pomocí souřadnic GPS a hlavně pak správné navedení zasahujících jednotek. První část cvičení se podařilo zvládnout, jednotka ze stanice Karlovy Vary byla na místě za čtrnáct minut od nahlášení. V zadání cvičení, které se hasiči dozvěděli až na místě, bylo i to, že si kvůli nepřístupnosti terénu nesmí povolat výškovou techniku. Lezec musel vyšplhat na strom za figurantem, zajistit si ho a společně se pak na laně spustili na zem. Záchranná akce trvala půl hodiny, ihned na místě pak řídící cvičení zásah vyhodnotil.

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet