Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Do ostravského Hasičského muzea již přišly čtyři desítky jedničkářů

Čtyři desítky jedničkářů z Ostravy, Moravskoslezského kraje i z Čech zatím navštívily během července Hasičské muzeum města Ostravy v Ostravě-Přívoze. Pokud se prokázali čerstvým vysvědčením či jeho kopií se samými výbornými, měli vstup do muzea bezplatný (rodiče a další dospělý doprovod poloviční) a k tomu dostali menší dárky s hasičskou tématikou společně s dárky z města Ostravy. Tradiční měsíc dárků končí v neděli 31. července 2011 ve 13:00 hodin.

Jako obvykle se zajímali o vše zajímavé – o sbírku výšivek, vybavení hasičů na přelomu 19. a 20. století, funkční sirénu z poloviny 20. století s výrazným zvukem, o trénink pumpování na fungujících ručních stříkačkách z konce 19. století a také o hasičská vozidla z počátku 20. století. Dospělý doprovod premiantů měl tradičně vstupné poloviční než obvykle. Mezi posledními přišli jedničkáři z prvního stupně (samozřejmě v doprovodu dospělých) z okolí Ostravy, Prahy, Domažlic a Českého Těšína.

Za šest let muzejní tradice obdarovávání jedničkářů (obvykle čtyři dny po pololetním vysvědčení a celý červenec po závěrečném vysvědčení) jich sem přišla více než tisícovka. Letos byl větší zájem uplynulý týden – v období dešťů. I tak se již za posledních šest let zajímalo o hasičskou historii i střípky ze současnosti hasičů téměř 35 tisíc návštěvníků muzea z ČR i zahraničí.

Otevřeno v Hasičském muzeu v Ostravě-Přívoze v Zákrejsově ulice je i o prázdninách denně s výjimkou pondělí, vždy od 9:00, v pracovních dnech do 17:00, v sobotu a v neděli do 13:00 hodin. Prohlídka v příjemném prostředí trvá maximálně kolem hodiny a vedle hasičských vozidel z počátku 20. století, stříkaček (i k vyzkoušení pumpování), uniforem, přileb, sekerek, praporů a funkčních sirén si návštěvníci mohou prohlédnout film o rozmanitosti hasičských zásahů v současnosti.

Unikátem je zcela funkční pracoviště hasičského operátora. Tak vypadá i v nedávno dokončeném Integrovaném bezpečnostním centru Moravskoslezského kraje v centru Ostravy. Děti i dospělí si mohou prohlédnout, co operátor hasičů dělá a jak hovoří po nahlášení události (požáru, nehody, úniku nebezpečné látky…) až po výjezd jednotek hasičů a dalších složek IZS. Ne zcela obvyklou na české muzejní scéně je v Přívoze i expozice hasičů-lezeckých záchranářů, včetně dynamické ukázky záchrany dítěte traverzem a záchrany osoby ze studny. (Děti mohou „tahat“ za lana, a podílet se tak na zásahu…)

Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje, který muzeum (v majetku města) spravuje, poskytuje dárky jedničkářům po pololetním vysvědčení (minimálně vstup zdarma po 4 dny na přelomu ledna a února) a závěrečném vysvědčení (minimálně vstup zdarma po celý červenec) již šest let. V posledních letech pomáhá s dárky i město Ostrava. Několik „pravidelných“ jedničkářů čeká právě na období dárků, aby mohli s rodiči opět do Hasičského muzea. A hlásí vážný zájem stát se profesionálním hasičem.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet