Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Profesionální hasiči měli „rozdílný“ výcvik na divoké vodě v Opavě

Profesionální hasiči z okresu Nový Jičín (stanice HZS MSK Nový Jičín a Bílovec) a Frýdek-Místek (stanice HZS MSK FM, Třinec a Nošovice) absolvovali v uplynulém týdnu svůj první letošní výcvik na divoké vodě. Všechny jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) přitom letos jezdí trénovat na umělý kanál v Opavě – vedle řeky Opavy.

Obě výcvikové skupiny ale měly naprosto rozdílné podmínky: zatímco směna B ze stanic z Novojičínska trénovala v úterý 19. 7. 2011 za teplého, slunečního počasí, možná s menším množstvím vody než obvykle, páteční deštivé počasí (22. 7. 2011) a zvýšená hladina řeky Opavy velmi „hezky“ simulovaly podmínky za stále častějších povodní – tentokrát směně C z Frýdecko-Místecka. I se všudypřítomným „septikovým“ pachem vody, což hasiči (a všichni přihlížející) velmi dobře identifikovali jak na břehu, tak (hasiči) osobně při potápění.

Hasiči si v úterý i v pátek vyzkoušeli hromadnou jízdu na raftu, tedy větším gumovém člunu, na menších člunech (pro 4 až 5 osob) trénovali na slalomové trati, rovněž nacvičovali obrácení člunu, který plave dnem vzhůru, do obvyklé polohy, a to pomocí pádel. Vedle toho si hasiči vyzkoušeli v nepromokavých kombinézách (tzv. suchých oblecích) pocit pohybu a plavání v divoké vodě (opět na slalomové dráze) a záchranu osob ze břehu pomocí házecího pytlíku se záchranným lanem.

Všechny jednotky HZS MSK letos absolvují – vedle další běžné přípravy na zásahovou činnost – hned několikrát výcvik na klidné, tekoucí a divoké vodě. „Vodní“ výcvik byl letos naplánován na celé jaro a léto. Konal se i v minulých letech, ale tentokrát je mnohem intenzivnější. Všechny dovednosti mohou využít například během stále se častěji opakujících povodní či při záchraně tonoucích osob.

Hasiči ze všech 22 stanic HZS MSK (všechny tři směny) již absolvovali jednou či dvakrát výcvik na klidné vodě. Například ostravští jezdili na hlučínskou štěrkovnu (okres Opava), pohyb v tekoucí vodě trénují na řeky Odře u Bohumína.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet