Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Poslední tři dny pro jedničkáře v ostravském Hasičském muzeu

Už jen do neděle 31. července do 13:00 hodin potrvá tradiční měsíc dárků pro jedničkáře v Hasičském muzeu města Ostravy v Ostravě-Přívoze. Pokud se prokázali čerstvým vysvědčením či jeho kopií se samými výbornými, měli po celý červenec vstup do muzea bezplatný (rodiče a další dospělý doprovod poloviční) a k tomu dostávali menší dárky s hasičskou tématikou společně s dárky z města Ostravy.

Muzeum funguje více než šest let a počet návštěvníků z České republiky i zahraničí se tento týden přehoupl přes kulatou hranici 35 tisíc osob. Jedničkářů dosud přišlo během července do muzea přes pět desítek.

Jako zatím poslední zde byl ve čtvrtek (28.7.) před polednem sedmiletý Marek z Ostravy-Vítkovic, který měl samé jedničky na vysvědčení v právě dokončené první třídě. Jen opatrně prověřil silnou klikovou sirénu z poloviny 20. století, hasičskou přilbu a pomohl zachraňovaným osobám na laně (v dynamické „lezecké“ části muzea). Také si vyzkoušel křeslo a sluchátka operátora hasičů v části zaměřené na nedávno dokončené Integrované bezpečnostní centrum Moravskoslezského kraje v centru Ostravy.

Premianti z celé ČR se při návštěvě muzejních expozic obvykle zajímají o vše zajímavé – o sbírku výšivek, modely hasičské techniky, vybavení hasičů na přelomu 19. a 20. století, funkční sirénu z poloviny 20. století s výrazným zvukem, o trénink pumpování na fungujících ručních stříkačkách z konce 19. století a také o hasičská vozidla z počátku 20. století.

Otevřeno v Hasičském muzeu v Ostravě-Přívoze v Zákrejsově ulici (Za náměstím Svatopluka Čecha) je i o prázdninách denně s výjimkou pondělí, vždy od 9:00, v pracovních dnech do 17:00, v sobotu, v neděli a ve svátky do 13:00 hodin. Prohlídka v příjemném prostředí trvá maximálně kolem hodiny a vedle hasičských vozidel z počátku 20. století, stříkaček (i k vyzkoušení pumpování), uniforem, přileb, sekerek, praporů a funkčních sirén si návštěvníci mohou prohlédnout film o rozmanitosti hasičských zásahů v současnosti.


PS: Včera prošel Hasičským muzeem města Ostravy návštěvník s pořadovým číslem 35 000…

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet