Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vyšší odškodné pro hasiče

Stát bude v budoucnu vyplácet podstatně vyšší jednorázové finanční odškodnění dobrovolným i profesionálním hasičům i dalším lidem, kteří se zraní při likvidaci požárů.

V případě úmrtí získají více peněz jejich pozůstalí. Návrh ministerstva vnitra dnes schválila vláda.

Podle dosavadní vyhlášky dostávají děti člověka, který zemřel při hašení požáru, odškodné 25.000 korun, manželka a rodiče po 15.000 korunách. Částka se podle nového nařízení zvedne pro děti na zhruba 70.000 korun a pro manželky a rodiče na 48.000 korun.
Za úraz nyní vyplatí stát dobrovolnému hasiči podle druhu zranění od 25.000 do 70.000 korun. Nyní by měl získat odškodnění v rozmezí od 84.000 korun do 144.000 korun. Novela vychází z toho, že naposledy byla výše odškodnění stanovena v roce 1995, takže nyní již neodpovídá stavu inflace.

Vláda dnes schválila i nové prováděcí nařízení k zákonu o požární ochraně, které reaguje na skutečnost, že od začátku příštího roku přestávají existovat okresní úřady. Nařízení stanoví, že požární poplachové plány budou mít na starosti krajské úřady. Tyto plány řeší například otázku koordinace a povolávání jednotlivých hasičských jednotek k požárům, stupně vyhlašování poplachu a další organizační otázky při likvidaci požárů.
Sdílet