Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Centrem Prahy tekla voda

Prasklé potrubí zastavilo dopravu na severojižní magistrále v centru Prahy. Na křižovatce ulic Sokolská a Rumunská bylo až půl metru vody. Policie odklání provoz do ulic Legerova a Žitná. Na místě jsou pracovníci vodáren.

Voda zaplavila na magistrále první křižovatku za náměstím I. P. Pavlova ve směru z centra. Sokolská ulice vede k Nuselskému mostu a dále na dálnici D1. I když ji pracovníci vodovodů a kanalizací zastavili, zůstala na místě velká jáma a popraskaný asfalt. Policie proto předpokládá, že magistrála zůstane uzavřena delší dobu. Oznámení jsme dostali v 11:50 hod. „Odkláníme dopravu i do protisměru. Objízdné trasy jsou označeny dopravními značkami,“ uvedla mluvčí pražské policie Iva Knolová.

Podle ÚAMK dosahují kolony aut až za Hlávkův most a kolabuje doprava na obou vltavských nábřežích. Voda dotekla až na Karlovo náměstí. Mezi Karlovým náměstím a I. P. Pavlova proto nejezdily tramvaje, Dopravní podnik je odkláněl na jiné trasy. „Doprava již byla obnovena. Voda neteče a koleje byly rozmrazeny. Tramvaje tu budou samozřejmě jezdit pomaleji,“ uvedla mluvčí pražského Dopravního podniku.

Praskl vodovodní řad, který spojuje vodojemy Flóra a Karlov. Má průměr 90 centimetrů a podle odborníků z něj vytéká tisíc litrů vody za sekundu. Přestože se jedná o jedno z hlavních vodovodních potrubí, lidem voda z kohoutků nepřestala téct, protože to není rozvodný řad, ale spojuje vodojemy.

Hasiči situaci monitorují a zasáhnou v případě, že by se voda dostala do sklepů či do metra, což se zatím nestalo.

Foto: Milan Pacík
Sdílet