Středa 1. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Záchrana osob z nepřístupných míst

Dne 28. 7. 2011 vyjížděli profesionální i dobrovolní hasiči ve Zlínském kraji na dva případy záchrany osob z hůře přístupných míst.

09:48 – Podkopná Lhota

Jednotka profesionálních hasičů ze Zlína vyjela na žádost zdravotnické záchranné služby na pomoc při záchraně zraněného muže na samotě u Podkopné Lhoty. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k pádu a zranění muže z horního patra stodoly v části Na Kopné.

Muž shazoval seno z horního patra stodoly, když došlo k jeho propadu otvorem mezi trámy. Muž dopadl na mlat a způsobil si zranění. Asi po dvou hodinách byl nalezen družkou, která se vrátila domů. Ostatní příslušníci rodiny byli mimo samotu a na jiných pracích. Okamžitě byla přivolána pomoc zdravotníků s tím, že samota je velmi špatně dostupná pro běžná vozidla.

Zdravotníci i hasiči na místo vyrazili se speciálními vozy do terénu na podvozcích Land Rover, posíleni dalším výjezdem profesionálních hasičů s velkým zásahovým speciálem. Záchranáři přijeli společně na točnu do Podkopné Lhoty a dál pokračovali jen terénními speciály. Asi v polovině cesty po nezpevněných komunikacích došlo k poruše na voze zdravotníků. Hasiči k sobě vzali lékaře a dál rychle pokračovali k místu zásahu. Zbytek záchranářů pokračoval asi 3 km pěšky.

Hůře dostupného místa na samotách bylo dosaženo asi třicet minut po výjezdu ze Zlína. Ve stodole byl nalezen zraněný čtyřiačtyřicetiletý muž, kterému byl přiložen krční límec a po ošetření byl naložen na nosítka hasičů. Na speciálních venkovních přepravních nosičích, umístěných na terénním voze hasičů, byl pacient svezen do údolí k obci Kašava a předán připravené posádce zdravotnické záchranné služby. Pacient byl následně odvezen do nemocnice.

Vozidlo zdravotníků nakonec na samotu vyjelo, a to i s poruchou spojky. V obavách o riskantní cestu do údolí byli o transport pacienta požádáni hasiči, kteří rádi kolegům zdravotníkům vypomohli.

18:28 – Valašská Senice

Jednotka profesionálních hasičů z Valašských Klobouk vyjela, posílena o jednotku dobrovolných hasičů z Valašské Senice, na pomoc při záchraně a snesení dvou dívek z lesa u letního tábora.

Při branné hře v lese se zranily dvě dívky ve věku čtrnáct a sedmnáct let, které pobývaly v organizovaném letním táboře. Do příjezdu záchranářů se podařilo táborníkům zraněné dívky dostat na konec lesní cesty, kam následně přijeli hasiči i zdravotníci.

Lékař obě zraněné dívky prohlédl a následně je nechal odvézt do nemocnice ve Vsetíně k další nezbytné péči i vyšetření. I v tomto případě dosažení místa zásahu zabralo asi třicet minut a poslední úsek cesty bylo nutné opakovaně upřesňovat.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet