Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Lokální záplavy na Vsetínsku a Kroměřížsku

Dne 28. 7. 2011 vyjížděli kolem 18. hodiny znovu profesionální i dobrovolní hasiči ve Zlínském kraji k sérii zásahů a pomocí po lokálních vydaných deštích.

Ilustrační foto

Po předchozích dvou dnech zásahů na Zlínsku se problémy s vodou objevily také na Vsetínsku a části Kroměřížska. Asi největší problémy dnes byly v obci Branky. Šest jednotek profesionálních, dobrovolných a podnikových hasičů se zde snažilo zabránit vodě v podemletí železniční tratě. Voda musela být postupně odkláněna i odčerpávána. Provoz na trati byl omezen sníženou rychlostí pro projíždějící soupravy.

Z počátku se voda valila přímo přes železniční svršek a hrozilo poškození tratě. Následně se voda dostala do ulic obce a došlo k lokální záplavě několika domů. Pomocí protipovodňových stěn se hasiči snažili vrátit vodu zpět do koryta místního toku. Byly povolány další cisterny k čerpání zaplavených sklepů. Ze Zlína na místo vyjel také velicí důstojník směny. Zástupci drah na místo vyslali své inspektory ke kontrole dopravních cest.

Asi po hodině voda začala pomalu opadat a hasiči se připravili na další sérii čerpání. Preventivně byly překontrolovány také další okolní domy a byl zjišťován stav možného ohrožení nebo poškození majetku.

Hasiči na Vsetínsku dále zasahovali po vydatných deštích v obcích Růžďka, Jablůnka a Oznice, kde bylo nutné vyčerpat zaplavené sklepy domů. V obci Police zase vyjížděli místní dobrovolní hasiči na uvolnění koryta potoka. Ten byl zahrazen stromy a naplaveniny bránily v odtoku vody.

Další sérii problémů s vodou řešili hasiči na Kroměřížsku. Konkrétně v obci Chropyně došlo k zaplavení několika sklepů obytných domů, které se dařilo průběžně vyčerpávat. Na pomoc aktivně přišli také zástupci obce. Profesionální i dobrovolní hasiči postupně obcházeli jednotlivé zasažené domy a zaplavené sklepy odčerpávali. Další jednotky hasičů se věnovaly rozlitému potoku v obcích Rataje a Sobělice, který hrozil okolním domům.

V obci Prusinovice zase hasiči odstraňovali spadlý strom z komunikace.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet