Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nemorální odměny exministra Johna

Odměny v celkové výši 2,4 milionu korun, které udělil bývalý ministr vnitra Radek John koncem roku 2010 svým vysoce postaveným podřízeným, mezi nimi byl i generální ředitel HZS ČR Miroslav Štěpán, jsou dle rozhodnutí státního zastupitelství pouze nemorální a nikoliv nezákonné.

Kriminální policie si však myslela opak, a chtěla exministra v této věci prověřit a následně vyslechnout coby podezřelého ze spáchání trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby, nicméně rozhodnutí státního zastupitelství bude akceptovat.

O stanovisko státního zastupitelství v případě resortních odměn požádala sama policie. Na jeho základě bude celá věc odložena.

Dle stání zástupkyně je otázkou, zdali byly odměny uděleny oprávněně, toto však není schopno státní zastupitelství posuzovat, podle spisové dokumentace se ale jedná minimálně o nemorální počin bývalého ministra vnitra. I přesto Johnovo jednání při udělování odměn nenaplňuje znaky skutkové podstaty trestného činu.

Připomínáme, jak deníku Právo letos v únoru exministr John vysvětlil důvod mimořádné půlmiliónové odměny generálnímu řediteli Hasičského záchranného sboru ČR Miroslavu Štěpánovi takto:

„Poslyšte, já vám vysvětlím, jak to je u Štěpána, když už to víte. Štěpán za mého předchůdce Peciny dostal vysoké odměny do výsluh. Pak prostě přišel a říkal: Já když odejdu teď, tak dostanu takovou výsluhu, že jsem prostě doživotně v pohodičce, a když tu zůstanu, tak budu mít pak celý život nižší výsluhy. Protože jsem nechtěl, aby v tom roce odešel, poněvadž by byla destabilizace, tak jsem mu řekl: Dobře, dorovnám vám to, abyste kvůli výsluhám neodešel. Proto on má tuto odměnu.“

„To znamená, že tito lidé dostali tyto odměny, aby věděli, že teď bude hůř. Loni ty peníze byly a je to o tom, že letos budou pracovat stejně intenzívně, protože dostali jaksi předplaceno.“

Sdílet