Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Brněnští hasiči mají nový počítačový program.

Brněnští hasiči si vytvořili ojedinělý počítačový systém, který jim umožní rychleji a mnohem kvalitněji řídit práci jednotek při likvidaci požárů.

Počítače s programem jsou umístěny ve velitelském voze, v němž zasedá štáb, který řídí záchranné práce. „Při vytváření elektronické metody řízení zásahu jsme se nechali inspirovat armádou, která již má podobné zařízení,“ řekl
Rudolf Valášek velitel brněnských hasičů. Program je zatím využíván v rámci ČR jen v Brně.

V minulosti měl velitel zásahu obtížné podmínky. Dokumentaci k objektu, v němž hoří, při zásahu studoval na koleně. Potřeboval pomocníky, kteří budou v nevyhovujících podmínkách psanou formou zaznamenávat vydané pokyny, spolu s ním vyhodnocovat situaci, povolávat zálohy a komunikovat s policií i zdravotníky.

Brněnští hasiči si nejprve před dvěma lety vytvořili velitelský vůz, takže získali zázemí k řízení operací v terénu. Písemně mají zpracovánu dokumentaci k velkým obchodním domům, bankám a objektům, kde je v rámci Brna velký pohyb lidí. Údaje nyní hasiči převádějí do počítače, což jim pak urychlí práci.

V budoucnu po příjezdu na místo neštěstí velitel zásahu jen v počítači otevře složku s dokumentací o konkrétním objektu. Hned se mu zobrazí na monitoru plány objektu s východy a také požárním zabezpečením.

Program zpřehlední řízení jednotek. Umožňuje vytvářet matematické výpočty a v budoucnu na něj budou napojeny i složky integrovaného záchranného systému. Policisté a také zdravotníci budou přesně vědět, jak se vyvíjí situace v hořícím objektu.
Sdílet