Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár Petrovy boudy likvidovalo 5 jednotek

Pět jednotek hasičů s celkem sedmi cisternami likviduje od dnešního dopoledne požár Petrovy boudy ve Špindlerově Mlýně na Trutnovsku.

Požár byl na operační středisko hasičů ohlášen v devět hodin ráno. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Vrchlabí a Trutnova, dále dobrovolní hasiči ze Špindlerova Mlýna, Vrchlabí 3 – Podhůří a Hostinného. Objekt je postaven v kombinaci cihel, kamene a dřeva a tvoří jej tři komplexy budov, které jsou vzájemně propojeny.

Požár byl hasičům ohlášen v pondělí 1. srpna 2011 v devět hodin ráno. Na místo vyjelo pět jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů z Vrchlabí, Trutnova, Špindlerova Mlýna, Vrchlabí – Podhůří a Hostinného. Komplex tří budov postavený z cihel, kamene a dřeva požár úplně zničil. Hasičům se podařilo uchránit před plameny trafostanici, na kterou je napojeno několik dalších provozovaných objektů v okolí. Uvnitř zničeného komplexu se nacházela prázdná nádrž na propanbutan, kterou hasiči ochlazovali. Jednotky zůstávaly v pondělí na místě až do pozdních večerních hodin. Přes noc místo požářiště kontrolovala a dohašovala jednotlivá ohniska jednotka dobrovolných hasičů ze Špindlerova Mlýna.

V úterý 2. srpna 2011 dopoledne měli na místo nastoupit vyšetřovatelé a kriminalisté se speciálně vycvičenými psy pro vyhledávání hořlavin a pátrat po příčinách vzniku požáru. Kvůli nevychladlému požářišti ale vyšetřovatelé nemohli začít s ohledáním místa požáru. Sutiny překryla zřícená plechová střecha, pod kterou se stále objevovala ohniska. Na místo se tak včera ráno vrátily další jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů i s vyprošťovacím automobilem. Hasiči vysekali do střechy otvory, upevnili lana a střechu strhli. Zároveň neustále ochlazovali střechu a prostor požářiště. Teprve potom se hasiči dostali ke skrytým ohniskům, která postupně dohasili. Poslední jednotky opouštěly místo po osmé hodině večer. Na místě tak přes noc zůstávali policisté, kteří hlídali prostor kolem zničeného objektu.

Dnes 3. srpna 2011 ráno se ukázalo, že sutiny stále nejsou dostatečně vychladlé, aby do požářiště mohli vstoupit vyšetřovatelé a kriminalisté. Ohledání místa požáru je zatím odloženo, s největší pravděpodobností na čtvrtek 4. srpna 2011.


Při příjezdu první jednotky hasičů byly dvě ze tří budov plně zasaženy požárem a třetí značně poškozená. Petrova bouda je kvůli špatnému technickému stavu již několik let zavřená. Hasiči u místa požáru a také u Jelení boudy zřídili čerpací stanoviště pro doplňování vody do cisteren. V současné době hasiči stále bojují s požárem a zatím nedošlo k lokalizaci požáru.

Petrova bouda leží ve výšce 1288 m.n.m. a patří mezi jeden z nejvýše položených objektů ve Šindlerově Mlýně. Historie této budovy sahá až na začátek 19. století.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet