Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár zničil střechu i část domu

Dnes 27. ledna 2006 v 11:53 hodin byli chrudimští profesionální hasiči a hasiči z Vysokého Mýta přivoláni k požáru domu v obci Luže, místní části obce Domanice. Ilustrační foto.

Jelikož se jednalo o rozsáhlý požár, byly na místo přivolány i jednotky sboru dobrovolných hasičů z Luže a Chrasti. Při příjezdu hasičů na místo byl již v plamenech celý půdní prostor o rozloze přibližně 30 × 7 m. Hasičům se podařilo požár dostat pod kontrolu ve 12:56 hodin. Hasiči museli rozebrat střešní konstrukci a vyklidit půdní prostor. Na místo se dostavil i vyšetřovatel hasičů, který zjišťuje přesnou příčinu vzniku požáru. Předběžně byla stanovena jako příčina vzniku požáru závada na elektrospotřebiči. Na místo bude přivolán i znalec z oboru elektro k přesnému stanovení příčiny požáru. Požár zasáhl i obytnou část domu. Před příjezdem hasičů byli vyvedeni z objektu i ustájení koně. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Samotný příjezd hasičů k místě zásahu po zledovatělé přístupové cestě byl velmi ztížený. Práce hasičů v mrazivém počasí je též velmi komplikovaná. Hrozí mnoho rizik. Dochází k zamrzání čerpadel a hadicových vedení. Voda použitá na hašení neodtéká, ale vytváří na konstrukcích, přístupových cestách a požární technice silné vrstvy ledu, a tím dochází k omezení pohybu hasičů. Při mrazu také dochází k podstatně intenzivnějšímu hoření, způsobenému teplotním rozdílem hoření a okolí.

Škoda pravděpodobně přesáhne jeden milion korun.
Sdílet