Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Brně hořel byt, zachráněny tři osoby

Technická závada na televizoru byla zřejmě příčinou dnešního požáru bytu v Milénově ulici v Brně-Lesné.

V bytě 3 + 1 v sedmém patře, ve kterém bydlí manželé ve věku 83 a 86 let, začalo hořet v jednom z pokojů a hustý dým se šířil do dalších prostor bytu. Stolek, na kterém se vzňal televizor, majitel bytu ještě před příjezdem požárních jednotek hasil ručním práškovým přístroje. Na pomoc mu přiběhl také dělník, který pracoval v sousedství a zaslechl volání seniorky, která před kouřem utekla na balkon.

Požár byl hasičům na tísňovou linku ohlášen v 9.06 hodin, krajské operační a informační středisko HZS JmK na místo vyslalo tři jednotky – profesionální ze stanic v Lidické a Bauerově ulici, a dobrovolnou jednotku z Brna-Soběšic. Na požářišti zasahovali hasiči z Lidické ulice, další jednotky zůstaly v záloze.

Seniorku volající z balkonu o pomoc hasiči pomocí vyváděcího dýchacího přístroje ze zakouřeného bytu odvedli do bezpečí. Ženě a také jejímu manželovi a dělníkovi, který v silně zakouřeném bytě pomáhal hasit oheň, zavolali pomoc zdravotníků. Manželský pár zdravotníci pro podezření z nadýchání zplodinami hoření k dalšímu vyšetření převezli do nemocnice. Dělníka prohlédli na místě.

Z větší části uhašený požár stolku s televizorem hasiči dostali pod kontrolu v 9.47 hodin a po odvětrání kouře a ochlazení požářiště zlikvidovali za dalších sedm minut. Okolí požáru také zkontrolovali termokamerou.

Požár v pokoji zničil televizor a poškodil také stolek s další elektronikou. Ostatní prostory bytu zasáhly zplodiny hoření. Škodu vyšetřovatel HZS JmK podle předběžného odhadu vyčíslil na 50 tisíc korun. Hodnotu zbývající části bytu uchráněné hašením vyčíslil na 500 tisíc korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet