Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nedaleko Svoru se střetl kamion s lokomotivou

Dnes krátce před dvanáctou hodinou polední došlo k nehodě nákladního vozidla s lokomotivou.

23letý řidič nákladního automobilu značky Liaz s přívěsem jedoucí po silnici I. třídy číslo 9 směrem z Rumburku na Svor v klesání a v prudké pravotočivé zatáčce těsně před obcí Svor z nezjištěných příčin vyjel vlevo mimo vozovku, kde se z mostu zřítil na železniční trať.

Krátce po pádu jízdní soupravy do kolejiště do automobilu narazila projíždějící lokomotiva bez připojených vagonů. V době nárazu byl v lokomotivě strojvedoucí v zácviku a jeho l instruktor. Zatímco řidič nákladního vozidla stihl ještě před pádem soupravy do kolejiště z vozu vyskočit a nic se mu nestalo, oba muži v lokomotivě utrpěli zatím blíže nezjištěná poranění.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová, HZS Libereckého kraje:

Operační a informační středisko na místo vyslalo 4 jednotky – profesionální hasiče z Jablonného v Podještědí, jejich kolegy ze Cvikova, Nového Boru a v neposlední řadě HZSP SŽDC Liberec. Vedle hasičů zasahovali policisté i záchranáři včetně Letecké záchranné služby, tři osoby byly zraněny. Hasiči zamezili úniku ropných látek a provedli protipožární opatření. Na místo drážní hasiči povolali nehodový vlak.

Silnice v místě nehody zůstala průjezdná v obou směrech. Při nehodě však došlo k vykolejení lokomotivy a poškození železničního svršku. Železniční trať je proto v místě nehody neprůjezdná.

Mgr. Martin Drápal, mluvčí Drážní inspekce:

Škoda byla odhadnuta na 2 500 000 Kč (2 mil. vlak, 400 tis. trať, 100 tis. automobil). Provoz na trati mezi Svorem a Jedlovou je v tuto chvíli přerušen a jeho obnovení se dnes již nepředpokládá.

Foto: JSDH Nový Bor

nprap. Milan Bradáč
KŘP Libereckého kraje
Policie ČR

Sdílet