Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vážná nehoda ve Starém Jičíně

Moravskoslezští hasiči vyjeli krátce před devátou hodinou dopoledne k dopravní nehodě na rychlostní komunikaci 1/48 nedaleko obce Dub na Novojičínsku.

Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že se jedná o dopravní nehodu dvou kamionů, které se čelně srazily. V jednom z nich byl zaklíněn řidič. Hasiči proto přistoupili k jeho vyproštění za pomoci vyprošťovacího hydraulického zařízení. Ve spolupráci s dalšími složkami IZS zabezpečili místo nehody. Policie ČR místo nehody zcela uzavřela pro průjezd vozidel a dopravu odkláněla po objízdných trasách.

Zraněným účastníkům nehody poskytli pomoc posádky ZZS, na místo přilétl vrtulník letecké záchranné služby z Ostravy.

PhDr. Lukáš Humpl, mluvčí USZS MSK:

Devětačtyřicetiletý muž byl v době zásahu ZZS při vědomí, utrpěl poranění v oblasti zad středně těžkého až těžkého charakteru. Posádka rychlé zdravotnické pomoci jej po ošetření z místa nehody transportovala a předala na chirurgické ambulanci nemocnice v Novém Jičíně.

Druhý, o dva roky starší muž, zůstal zaklíněn ve vozidle a musel být přibližně dvacet minut vyprošťován přivolanými hasiči. Zasahující lékaři zjistili, že je v přímém ohrožení života. Pacient utrpěl mnohočetná vážná poranění v oblasti hlavy, končetin a hrudníku.

Záchranáři jej uvedli do umělého spánku a zajistili přístrojem řízené dýchání, zahájili podávání léků a provedli prvotní ošetření poraněných částí těla. Muž byl poté leteckými záchranáři přepraven na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě, kde byl předán do péče tamních lékařů.

Hasiči kromě vyproštění zraněného řidiče zajistili místo nehody a zachytili drobný únik provozních kapalin. Nákladní vozy převážely sypké hmoty a palety. Nehodou nedošlo k ohrožení životního prostředí.

Hasiči o nehodě a uzavřené rychlostní komunikaci neprodleně informovali Národní dopravní informační centrum a správce komunikace. Po dohodě s policejními vyšetřovateli hasiči jeden kamion z místa nehody vyprostili a uvolnili tak průjezd místem nehody na této frekventované komunikaci alespoň jedním pruhem.

Příčinu nehody zjišťují vyšetřovatelé Policie ČR. Na místě zasahovali hasiči HZS Moravskoslezského kraje, stanice Nový Jičín, HZS Olomouckého kraje, stanice Hranice a hasiči jednotky sboru dobrovolných hasičů obce Starý Jičín.

kpt. Ing. Petr Faster
odbor operačního řízení
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Sdílet