Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Letní tábor dětí z ČR a SR 2011

Již potřetí pořádal SDH Petrovice u Blanska a DHZ Petrovice u Bytče letní dětský tábor v rámci příhraniční spolupráce našich sborů. Tábor se konal od 16. do 23. července v RS Zálezí u Budišova nad Budišovkou.

Letošního táboru se zúčastnilo celkem 72 dětí většinou mladých hasičů a 12 vedoucích. Hlavní vedoucí táboru byla opět Bc. Eva Filoušová, která se postarala o krásný program celotáborové hry. Tématem celotáborové hry byla „Cesta časem“ a děti tak procházely řadou období. Bylo to například období pravěku, starověkého řecka, indiánů a pirátů. Kromě bězných her se děti v každém období věnovaly činnosti pro dané období typickou. V pravěku vyráběly nástroje pro potřeby lidí, ve starověku soutěžili v olympijských disciplínách.

Zajímavým zpestřením byla návštěva profesionálních hasičů ze stanice Opava. Hasiči dorazili v úterý před jedenáctou hodinou. Děti se hned seběhly k hasičskému autu a netrpělivě čekali co se bude dít. Nejprve nám hasiči začali vysvětlovat jak funguje IZS a jakou funkci v něm plní právě profesionální a dobrovolní hasiči. Nezapoměli uvést při jakých zásazích jsou hasiči potřební a na co jsou tedy vybaveni. Po krátké přednášce začali předvádět techniku, kterou disponují ve voze CAS 25 Mercedes Atego. Děti zajímal např. přetlakový ventilátor, hydraulické nůžky vaky pro zvedání těžkých břemen a mnoho dalšího vybavení.

Některé děti si mohly na vlastní kůži vyzkoušet výstroj profesionálních hasičů. Po přehlídce výzbroje a výstroje mohly děti nahlédnout do kabiny a úložného prostoru vozu. Na závěr si všechny děti vyzkoušely vysokotlaký proud, kterým sestřikovaly kuželky pod dohledem hasičů. Děti celá ukázka velmi zajímala a vstupovaly do diskuze zajímavými dotazy i odpověďmi.

Počasí, které celý tábor doprovázelo nebylo příliš šťastné, ale i tak se v konečném hodnocení dětem tábor i program celotáborové hry líbil.

Už nyní připravujeme pro děti další ročník letního dětského táboru a těšíme se na další krásné zážitky.

Sdílet