Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Noční požár zničil tři dřevěné chaty

Tři dřevěné chaty v noci na dnešek zničil požár v zahrádkářské kolonii u Rybkovy ulice na Kraví hoře nedaleko centra Brna.

Kouř a plameny vycházející z prostoru zahrádek zpozorovali lidé z okolí a ohlásili hasičům ve 23.25 hodin. Protože podle opakovaných telefonátů v zahrádkářské kolonii mělo hořet několik chatek, byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. Na místo vyjely tři jednotky profesionálních hasičů s šesti cisternami a další technikou ze stanic v Bauerově, Lidické a Točné ulici. Při jejich příjezdu se ozývaly tlumené rány připomínající výbuchy tlakových lahví.

Průzkum ukázal, že v kolonii hořely tři dřevěné chaty. Plameny šlehaly ze dvou větších objektů o půdorysu deset krát čtyři a deset krát tři metry, a také ze sousední chaty o půdorysu čtyři krát pět metrů. Hasiči, kteří v hustém dýmu zasahovali v dýchacích přístrojích, proti ohni nasadili čtyři vodní proudy. Plameny se podařilo dostat pod kontrolu 22 minut po půlnoci.

Po rozebrání zbytků prohořelých konstrukcí a dohašování lokálních ohnisek požár zlikvidovali ve 2.11 hodin. Při dohašovacích pracech hasiči požářiště osvětlili. Ze zbytků jedné z chat vynesli prasklou dvoukilogramovou tlakovou propanbutanovou láhev a desetilitrový kanystr zdeformovaný žárem.

Při požáru nebyl nikdo zraněn. Tři rozměrné přízemní dřevěné chaty požár zcela zničil. Příčinu vzniku požáru zjišťuje vyšetřovatel HZS JmK, který si k ohledání zbytků chat a k dalšímu šetření přizval specialisty Policie ČR. Požářiště dnes také prohledal policejní psovod se psem cvičeným k vyhledávání stop po hořlavinách. Z ohořelých zbytků byly odebrány vzorky k laboratorní expertíze.

Škodu na objektech i uloženém zahradním nářadí a dalším vybavení vyšetřovatel podle předběžného odhadu vyčíslil na 300 tisíc korun.

II. stupeň (střední případ)
  • zásahu se zúčastní JPO povolané v I. stupni a další jednotky PO kategorií JPO I., JPO II. a JPO III. v celkovém počtu do 10 jednotek PO
  • při požárech lesních masivů se povolávají též JPO V nebo JPO nezařazené a letecká hasičská služba
  • jedná se o události, kdy jsou ohroženy jednotlivé budovy, jednotlivé prostředky hromadné dopravy osob, požáry na ploše do cca 10 000 m2 a o záchranu desítek osob
  • zásah je zpravidla řízen štábem VZ nebo se ustaví pomocník VZ
  • v rámci IZS se jedná o zásahy, které vyžadují koordinaci součinnosti více složek (toto zabezpečuje VZ, který má k dispozici řídícího důstojníka – pokud nepřevzal velení, a operačního důstojníka na OPIS HZS)
por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet