Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tragická nehoda na Opavsku

Dne 6. srpna 2011 v 02:10 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1992 z Vršovic, že když nyní jel po silnici číslo I/11 poblíž obce Neplachovice, tak v poli uviděl havarované vozidlo a zraněné osoby.

Ilustrační foto

Na místo byla ihned vyslána policejní hlídka z obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích, službu konající policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě a policisté ze skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu Policie České republiky Územního odboru PČR v Opavě.

Zároveň na místo ihned vyjelo sanitní vozidlo RZS Opava a hasiči HZS Opava. Následným šetřením bylo zjištěno, že když muž ročníku narození 1976 z Opavy řídil osobní motorové vozidlo tovární značky Opel Omega 2,0 po silnici I/11 ve směru jízdy od obce Neplachovice, část Kamenec ve směru na Opavu, tak při průjezdu pravotočivou zatáčkou za obcí Neplachovice, část Zadky nepřizpůsobil rychlost jízdy dopravně technickému stavu pozemní komunikace (zatáčka), svým schopnostem a vlastnostem automobilu a rovněž vzhledem k jeho silně podnapilému stavu s vozidlem vyjel vlevo mimo silnici, kdy v silničním příkopu narazil přední části vozu Opel do kmene listnatého stromu (jabloň).

Při tomto nárazu došlo k zaklínění celé osádky v automobilu. Při této dopravní nehodě došlo k lehkému zranění výše uvedeného řidiče vozidla značky Opel Omega (otřes mozku, tržná rána hlavy a pohmoždění levého lokte), kdy se svým zraněním byl převezen sanitním vozidlem RLP do Slezské nemocnice v Opavě.

Před jeho převozem u něj bylo provedeno odborné měření dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Dräger s pozitivními výsledky a s naměřenými hodnotami 1,68 promile a 1,55 promile alkoholu v jeho dechu.

V opavské nemocnici mu byl odebrán na pokyn policejního komisaře SKPV ÚO PČR Opava vzorek biologického materiálu (krev). Ve vozidle bylo dále nalezeno zaklíněné tělo spolujedoucího sedícího vzadu, a to muže ročníku narození 1963 z Bohuslavic, kdy tento podle ošetřujícího lékaře z RLP Opava při dopravní nehodě utrpěl zranění neslučitelná se životem (těžké poranění hlavy a páteře).

Při dopravní nehodě došlo dále k těžkému zranění spolujezdce sedícího vzadu za sedadlem spolujezdce, a to muže ročníku narození 1958 z Opavy, který při nehodě utrpěl zlomeniny obou horních končetin, hrudníku a dolní čelisti, přičemž se svým zraněním byl převezen sanitním vozidlem RLP do Slezské nemocnice v Opavě a odtud byl letecky transportován do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě na oddělení ARO.

V havarovaném automobilu se dále nacházel spolujedoucí řidiče, a to muž ročníku narození 1961 z Orlové, okres Karviná, jenž byl z místa nehody převezen sanitním vozidlem RLP do opavské nemocnice na oddělení traumatologie a který utrpěl těžké zranění (zlomeniny žeber, tržné rány na hlavě, podvrtnutí obou hlezních kloubů a zlomeninu kotníku pravé dolní končetiny) s dosud neustanovenou dobou léčení.

Na osobním motorovém vozidle značky Opel Omega došlo k celkovému poškození, kdy vůz byl z důvodů zaklíněných osob celkově rozstříhán hasiči HZS Opava a škoda tak byla vyčíslena na finanční částku ve výši 30.000,– Kč.

Celá záležitost je předmětem dalšího prověřování a prošetřování, kdy pětatřicetiletý řidič je již nyní důvodně podezřelý ze spáchání přečinu „Usmrcení z nedbalosti“ a z přečinu „Ohrožení pod vlivem návykové látky.

René Černohorský
KŘP Moravskoslezského kraje
Policie ČR

Sdílet