Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve Studénce byl odhalen památník železniční nehody, na betonové plastice jsou jména obětí

6. srpna 2011 proběhlo pod nechvalně známým mostem nad železniční tratí ve Studénce slavnostní odhalení pietního památníku.

Na desetitunové betonové plastice jsou uvedena křestní jména všech, kteří při srážce mezinárodního rychlíku Comenius s konstrukcí právě budovaného mostu přišli o život. Výstavbu památníku spolu s dalšími dobrovolníky, především z řad přeživších a pozůstalých, organizovali cestou občanského sdružení Comenius celkem tři roky.

Zásah hasičů u tragické nehody ve Studénce trval přes osm hodin

Stovka hasičů vyprošťovala 8. 8. 2008 zraněné i oběti nehody po zřícení rekonstruovaného mostu na koleje a projíždějící rychlík EC 108 Comenius, jedoucí z polského Krakova do Prahy. Přímo při nehodě přišlo o život šest lidí, další dva zemřeli v nemocnici.

Slavnostního odhalení památníku se zúčastnila i zdravotní sestra Naděžda Tomčíková, která rychlíkem rovněž cestovala a těsně po nehodě se starala o zraněné cestující. Stuhu přestřihl strojvůdce vlaku Jiří Šindelář. Plastika je památkou na nehodu i poděkováním záchranářům, kteří se podíleli na zásahu u této události.

Sdílet