Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kamion s prasaty havaroval

Dnes ráno po osmé hodině ohlásila Policie ČR na operační středisko hasičů dopravní nehodu kamionu s přívěsem, převážejícího vždy na dvou podlažích návěsu a přívěsu 195 živých prasat na jatka v Českém Těšíně.

Řidiči kamionu se v Českém Těšíně, místní části Horní Žukov (poblíž Staropolské restaurace), nepodařilo objet jiný nákladní vůz, stojící kvůli nedostatku pohonných hmot, sjel na krajnici a převrátil se i s živým nákladem. Řidič vyvázl bez zranění.

Hlavně kvůli překládce živých i mrtvých prasat do dalších nákladních aut byl hlavní silniční tah mezi Českým Těšínem a Frýdkem-Místkem na několik hodin uzavřen (zatím platí uzávěra do 15:00 hodin, stanovená Policií ČR).

Na místo vyjely tři jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje z Českého Těšína, Karviné a Havířova, to znamená asi dvě desítky profesionálních hasičů. Hasiči informovali o události majitele prasat (firma z Fulneku) a kamionu i veterináře. Na místě hasiči vydatně pomáhali. Pro prasata postavili ohradník k překládce a po příjezdu nákladních aut, veterinářů z Okresní veterinární správy v Karviné a řezníků z jatek v Českém Těšíně je začali postupně vyprošťovat a překládat na přistavená nákladní auta.

Překládka z dvoupatrového přívěsu a pak i z dvoupatrového návěsu byla ukončena krátce po jedné hodině odpoledne. Zhruba dvě třetiny původně převážených zvířat pokračovaly dál na jatka do Českého Těšína, zbytek tvořily mrtvé kusy a také zraněné kusy, které musely být na místě utraceny. Ty skončí v kafilerii.

Hasiči také museli přečerpat z převráceného kamionu, který ležel mimo silnici, zhruba 400 litrů nafty do připravené nádrže. Po vyproštění zvířat čekali na příjezd specializované soukromé firmy, které pomohli s vyzvednutím kamionu.
Sdílet